Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KORIST ZA OBJE ZEMLJE” Pompeo očekuje da Priština ukine takse na srpske proizvode

Politika
Autor:

Foto: STR/EPA

Američki državni sekretar Majk Pompeo očekuje da će Priština ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka Stejt departmenta Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsjednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, u Vašingtonu.

Ukazao je da bi ukidanje taksi na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, “obe zemalje”.

Pompeo je, navodi se, u razgovoru sa Tačijem potvrdio “snažno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova, ukorenjeno u stalnoj posvećenosti zajedničkim vrijednostima i podršci suverenom, nezavisnom Kosovu.

– Sekretar je ohrabrio Kosovo da nastavi da radi na zamahu nedavnih pisama o namjerama za uspostavljanjem vazdušnog i željezničkog saobraćaja i autoputeva izmedju Beograda i Prištine- navela je Ortagus u svom saopštenju.

Čestitajući izbor nove prištinske vlade Pompeo je ukazao na važnost vladavine zakona i ekonomskog rasta na Kosovu radi obezbjedjivanja bolje budućnosti.

– Sekretar Pompeo je takođe ponovio podršku Sjedinjenih Država Specijalnom sudu, čiji je rad od presudnog značaja za pravdu žrtava i jačanje vladavine zakona na Kosovu – navodi se u saopštenju.

U međuvremenu Tači se u Vašingtonu sastao i sa visokim zvaničnicima Pentagona, a nakon tih susreta je na svom Fejsbuk profilu napisao:

– Kosovo već ima svoju profesionalnu vojsku po standardima NATO, koja je spremna da uvijek bude uključena u humanitarne i mirovne misije u svijetu, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dijelili smo isto uvjerenje da je za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi od vitalnog značaja da Kosovo bude član NATO, što je prije moguće -napisao je Tači .

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO