Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KORITO SANE JE BEZBJEDNO Ronioci za manje od pola sata izvukli šest avio-bombi

Regioni
Autor:

Foto: ATV/RAS Srbija

Za manje od pola sata ronioci su uspješno u čamce izvukli šest avio-bombi iz Sane u Novom Gradu. Decenijama su tavorile na dnu korita ispod Željezničkog mosta i predstavljale potencijalnu opasnost.

Zahvaljujući roniocima Republičke uprave civilne zaštite, Sektora za deminiranje i  Misije policije Češke, korito Sane je bezbjedno.

– Ovdje kod Željezničkog mosta je završen posao svih šest avionskih bombi smo izavdili. One su prevezene do Petkovaca gdje će biti uništene – rekao je Martin Kučera,  šef Misije policije Češke Republike.

– Značajno je što je ova akcija uspješno završena iz prostog razloga zato što 75 godina prošlo do Drugog svjetskog rata, a svakodnevno su se tim putem kretali čamci ili kupači – kaže Bojan Lukač, zamjenik načelnika Novog Grada.

U cijelu akciju bili su uključeni i pirotehničari iz Srbije, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i antiterorističke jedinice MUP Republike Srpske. Novljani kažu da su navikli na zaostale bombe, ali drago im je da je sve prošlo u  najboljem redu i da će mirne duše moći plivati Sanom.

Posao za deminere i ronioce u Novom Gradu još nije završen.

Engleska avio-bomba teška 250 kilograma zaostala iz Drugog svjetskog rata biće vađena u subotu. O svim detaljima ove akcije stanovništvo Novog Grada biće blagovremeno obavještno nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Ta bomba je pronađena juče u popodnevnim časovima tako da nismo mogli praktično da napravimo aktivnost zajedno sa ovim bombama. Težine negdje oko 230 kilograma, sa otprilike 100 kilograma eksploziva. Posebne mjere bezbjednosti će se napraviti za tu avio-bombu, u skladu sa njenom razornom moći – kaže Dragan Kos, pomoćnik direktora RUCZ sektor deminiranje.

Već  deset dana ekipe ronilaca i deminera, su na terenu u Novom Gradu. Prethdono su pravili podovodno snimanje korita Sane kako bi utvrdili tačne lokacije bomba, pa i one ispod Gradskog mosta.

(ATV)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO