Biznis

KORONA IH NIJE PUNO POLJULJALA U čemu je tajna njemačkog privrednog oporavka

Oporavak njemačke privrede od posljedica pandemije COVID-19 odvija se brže nego što se mislilo.

KORONA IH NIJE PUNO POLJULJALA U čemu je tajna njemačkog privrednog oporavka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Stručnjaci smatraju da su razlozi za to povjerenje građana i privrednika u mjere vlasti, mala zavisnost od turizma, kao i obiman i brzo primjenjen paket mjera za ekonomski oporavak.

Za razliku od Francuske, Italije ili Španije, gdje Evropska komisija za ovu godinu očekuje recesiju u dvocifrenim procentima, Njemačka će vrlo vjerovatno imati pad BDP manji od deset odsto, navodi Dojče vele.

Razlog brzog privrednog oporavka Njemačke krije se u relativno malom broju zaraženih u poređenju sa drugim zapadnim zemaljama, a samim tim su i mjere protiv pandemije bile nešto blaže.

– Time i ekonomska nesigurnost nije tako snažno izražena kao u mnogim drugim zemljama, a tome treba dodati to što je Njemačka manje zavisna od turizma nego, recimo, Francuska, Italija i Španija – kaže za Dojče vele ekonomistkinja Nikola Brant iz njemačkog ogranka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Fridrih Hajneman iz Centra za evropsko ekonomsko istraživanje u Manhajmu u razloge što Njemačka relativno dobro prolazi kroz krizu ubraja i povjerenje građana u mjere vlade.

– Odlučne mjere vlade u periodu krize pojačale su povjerenje građana. Veće povjerenje vodi i do veće discipline u pridržavanju mjera, što bi moglo da objasni zasad blažu dinamiku drugog talasa zaraze – smatra Hajneman.

Hajneman takođe ističe da je njemačka državna blagajna puna, što je, kako dodaje, omogućilo da država na sebe preuzme troškove zarada radnika koji su bili na prinudnim odmorima, a državna pomoć isplaćivana je ekspresno, iako njemačka birokratija nije uvijek najbrža.

Mada privredni pad neće biti toliki koliko se strahovalo, mjere za podsticaj rasta u doba korona virusa će koštati mnogo – Njemačka će sa paketom mjera od 130 milijardi evra doći do državnog duga koji iznosi 80 odsto BDP.

Međutim, to je i dalje daleko manje nego u Francuskoj i Španiji (oko 110 odsto BDP) i, pogotovo, Italiji (preko 150 odsto), navodi Dojče vele.