Društvo

KORONA JE EKSPLODIRALA U SRBIJI Stručnjaci tvrde da narednih nedjelja PRIJETI VELIKA OPASNOST

Žurke u noćnim klubovima, proslave u otvorenom ili zatvorenom prostoru, utakmice na kojima su se okupljale hiljade ljudi, te gradski prevoz u kojem je nemoguće držati odstojanje među putnicima, označena su kao potencijalno najopasnija mjesta za širenje korona virusa.

KORONA JE EKSPLODIRALA U SRBIJI Stručnjaci tvrde da narednih nedjelja PRIJETI VELIKA OPASNOST
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema riječima epidemiologa, posebno zabrinjava činjenica da se virus raširio među studentima.

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, Marija Obradović, izjavila je juče, “da je prema njenim informacijama, za sada 210 studenata pozitivno na korona virus, ali i da se čeka rezultat još 50 studenata koji su testirani tokom vikenda”.

Svaki dan se javlja sve više studenata sa respiratornim tegobama. U Beogradu studira oko 120.000 mladih, više od polovine je iz unutrašnjosti, a oko 50.000 iz prestonice – rekla je za RTS Marija Obradović.

Ona je objasnila “da izvjestan broj studenata ne zna gdje se zarazio, da su se mnogi zarazili na proslavama i okupljanjima, a da nema zaraze koja je potekla iz nekog studentskog restorana ili kluba”.

Zbog ove “eksplozije” korone među studentima u prestonici, nadležni se sada pribojavaju druge opasnosti, a to je prenošenje virusa u unutrašnjost.

Naime, mnogi studenti će uskoro, poslije završenih obaveza krenuti na odmor u svoja rodna mjesta, a neki bi, posebno oni koji su zaraženi a nemaju nikakve simptome, nesvjesno mogli da rašire zarazu po drugim mjestima širom naše zemlje u kojima je korona situacija trenutno koliko-toliko mirna.

Na ovo je još prije desetak dana, na svom Fejsbuk profilu, pažnju skrenuo i dr Predrag Kon.

– Zbog povratka studenata svojim kućama u julu se prijetnja može proširiti po čitavoj Srbiji – napisao je Kon.

Prema posljednjim dostupnim podacima četvrtina zaraženih studenata je iz studentskih domova širom prestonice.

– Kolektivni smještaji su gusto naseljene sredine, a studenti se više druže, skloniji su zarazi, mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama i više ih je sa ozbiljnijim tegobama – objasnila je Marija Obradović, prenosi Blic.