Biznis

KORONA MIJENJA STARI NAČIN POSLOVANJA "Vrijeme za inovacije, ko prije shvati, lakše će proći krizu"

Spoljnotrgovinske komore BiH navodi da je teško predvidjeti u kojem obimu će epidemija virusa korona negativno uticati na poslovne rezultate tekstilnih i obućarskih kompanija BiH u ovoj godini.

KORONA MIJENJA STARI NAČIN POSLOVANJA "Vrijeme za inovacije, ko prije shvati, lakše će proći krizu"
FOTO: RADE JOKIĆ/RAS SRBIJA

Izvjesno da će oporavak dugo trajati i da će se morati mijenjati stari način poslovanja.

– Vrijeme je za inovacije u načinima poslovanja i oni koji to prije shvate, brže i lakše će proći kroz ovu krizu, ali i ono što nam slijedi poslije – istaknuto je u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz industrija tekstila, odjeće, kože i obuće iz BiH u prvom polugodištu iznosio je 668.179.588 KM i manji je za 125.748.759 KM ili 15,84 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je posljedica epidemije virusa korona u svijetu.

Uvoz je bio 819.745.348 KM i manji je za 189.698.463 KM ili 18,79 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu je 81,51 odsto i veća je za 2,86 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, što se pripisuje manjem uvozu sirovina i gotovih proizvoda zbog novonastale krize i mjera koje su pojedine zemlje uvodile s ciljem sprečavanja širenja virusa, navodi se u analizi.

Najznačajniji izvozni proizvodi u prvih šest mjeseci su obuća – 311,14 miliona KM, odjeća i pribor za odjeću osim pletenih ili kukičanih 124,41 milion KM, odjeća i pribor za odjeću, pleteni ili kukičani 105,78 miliona KM, ostali gotovi proizvodi od tekstila 36,44 miliona KM, te proizvodi od kože 27,64 miliona KM.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ova privredna grana BiH najviše je izvozila u zemlje EU – Italiju, NJemačku, Sloveniju, Hrvatsku, Francusku, Slovačku, Poljsku, te u Austriju, Tursku i Srbiju.

Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće najviše je uvozila obuću – 147,83 miliona KM, sirovu, sitnu i krupnu kožu vrijednosti 113,46 miliona KM, odjeću i pribor za odjeću, pleteni ili kukičani 112,48 miliona KM, odjeću i pribor za odjeću osim pletenih ili kukičanih 89,80 miliona KM, te pletene ili kukičane materijale u vrijednosti od 47,09 miliona KM.

Najznačajnije zemlje partneri u uvozu ove grane privrede su Italija, NJemačka, Srbija, Turska, Slovenija, Austrija, Hrvatska, Kina, Mađarska i Poljska.

Zbog posljedica uvedenih mjera, jedan broj kompanija morao je zatvoriti firme i to pretežno mala i mikro preduzeća kojih i ima najviše, neke su izvršile reorganizaciju proizvodnje i počele proizvoditi zaštitnu opremu, neke su jedan broj radnika poslale na čekanje, a pojedine na prinudni godišnji odmor ili neplaćeno odsustvo.

Bilo je i onih kompanija koje su otpuštale radnike zbog gubitka već ugovorenih poslova, otkazivanja narudžbi, nemogućnosti nabavke repromaterijala za proizvodnju ili problema sa transportom, kako u uvozu sirovina tako i u izvozu finalnih proizvoda, ukazuje se u analizi.

Iz Komore su napomenuli da su kompanije počele proizvoditi zaštitne maske, odijela, kombinezone, kape, vizire za lice i slično, te da je značajan dio te opreme doniran bolnicama i ostalim javnim ustanovama.