Biznis

KORONA NAGRIZLA TRŽIŠTE MESA U regionu se osjećaju ozbiljne posljedice

Ljeto je period godine kada se inače manje troši meso.

KORONA NAGRIZLA TRŽIŠTE MESA U regionu se osjećaju ozbiljne posljedice
FOTO GORAN BOBIĆ/RAS SRBIJA

Ove godine zbog pandemije korona virusa već se osećaju ozbiljne posljedice na tržištu te namirnice u regionu, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, Nenad Budimović.

U prvih pet mjeseci ove godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana 11 odsto, živinskog za 18 odsto, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena za 16 odsto u odnosu na isti period lane.

Čitav region se suočava sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa, jer nema turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli predstavici dijaspore, ne rade studentske menze..

Napomenuo je da su proizvođači hrane, a posebno osnovnih životnih namirnica, kao što su meso, mlijeko i jaja, pokazali izuzetno visok nivo organizacije u proizvodnji i velikim naporima uspjeli da obezbjede normalno snabdevanje tržišta, bez nestašica.

FOTO: D. MILENKOCIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: D. MILENKOCIĆ/RAS SRBIJA

– Sada se već osjećaju ozbiljne posljedice koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha – navodi Budimović.

U prvih pet mjeseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrijednosti oko 10 miliona evra, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona i ostatak u CEFTA.

Budimović je naveo da je u istom periodu prošle godine Srbija izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa u vrijednosti od 2,9 miliona evra.

Dodao je da je u prvih pet mjeseci ove godine izvezeno svega 210 tona svinjskog mesa vrijednosti oko 300. 000 evra, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u CEFTA.

Kaže da je uvoz svinjskog mesa veliki, pa je zato manja proizvodnja.

Izvoz polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa u istom periodu ove godine iznosio je 8. 800 tona, vrijednosti oko 23 miliona evra.

Ove godine uvoza junećeg mesa nije bilo, sem male količine telećeg mesa, a uvozeno je 9. 200 tona svinjskog mesa vrijednosti oko 26,6 miliona evra, kao i polutrajnih i trajnih proizvoda oko 9. 000 tona vrijednosti oko 23 miliona evra.

Budimović kaže da je ukupan uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa u prvih pet mjeseci 2020. oko 43 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz za oko 41 odsto manji.

Ukupna vrijednost uvoza je oko 50 miliona evra, a uvoznici su uglavnom trgovinski lanci, dok je izvoz oko 23 miliona evra.