Svijet

Korona odnijela 20 miliona godina života: Sva tragedija U JEDNOJ BROJCI

Više od 20 miliona godina života prerano je izgubljeno zbog korona virusa, tvrdi nova studija.

Korona odnijela 20 miliona godina života: Sva tragedija U JEDNOJ BROJCI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Istraživači smatraju da je bolest kovid-19 u prosjeku skratila za 16 godina život svake svoje žrtve. Stručnjaci su rekli da je to snažan podsjetnik da korona ne ubija samo starije osobe, iako se predstavlja da je mnogo manji rizik za mlađe ljude.

Španski akademici istraživali su broj žrtava kovida u 81 zemlji širom svijeta. Uporedili su razliku između starosti osoba koje su umrle od kovida sa prosječnim očekivanim životnim vijekom u tim zemljama.

Računica, poznata kao “gubitak godina života” (ILL), mogla bi da bude dva do devet puta veća za kovid u odnosu na prosječan sezonski grip.

Pročitajte još

Kako prenosi Dejli mejl, analiza podataka studije pokazala je da je u pogledu izgubljenih godina živora Nepal bio najteže pogođena zemlja na svijetu. Nepalske žrtve kovida u prosjeku su izgubile 26 godina života.

Ovu zemlju su pratili Tajvan (25), Bolivija (23), El Salvador (23), Dominikanska Republika (22) i Kenija (22). Na drugom kraju skale nalazile su se Belgija, Danska, Luksemburg, Slovenija, Švedska i Švajcarska, gdje su preminuli izgubili manje od deset godina života.

Studija je pregledala 1.279.866 smrtnih slučajeva od korona virusa zabilježenih do šestog januara.

– Ukupno je zbog kovida u 81 zemlji obuhvaćenoj ovom studijom izgubljeno 20.507.518 godina života – 16 godina po pojedinačnom smrtnom slučaju – rekao je šef istraživanja dr Hektor Arolas sa Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni rekao je.

Istraživači su koristili podatke o očekivanoj dužini života i projekcije ukupnih smrtnih slučajeva od kovida po zemljama.

U zemljama u kojima su podaci o brojevima smrtnih slučajeva dostupni prema polu, izgubljeni broj godina života bio je 44 odsto veći kod muškaraca nego kod žena.

U poređenju sa drugim uobičajenim globalnim uzrocima smrti, ILL povezan sa kovidom je dva do devet puta veći od ILL povezanog sa sezonskim gripom i iznosi koliko i četvrtina ILL povezanog sa bolestima srca.

– Ovo je podsjetnik da kovid-19 ubija i hiljade ljudi u najboljim godinama, a ne samo one koji su ionako već umirali od nečeg drugog. Oni koji tvrde da su ekonomski i socijalni troškovi mjera za suzbijanje virusa previsoki, ovo bi trebalo pažljivo da pročitaju – rekao je dr Sajmon Klark, vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu Riding, prenosi Blic.