Društvo

KORONA OTEŽALA POSLOVANJE "Šume" duguju 10,9 miliona maraka poreza

Javno preduzeće "Šume RS" jedno je od najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj i dug koji je dospio na naplatu iznosi više od 10,9 miliona maraka.

KORONA OTEŽALA POSLOVANJE "Šume" duguju 10,9 miliona maraka poreza
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U proteklom periodu smo nastojali da izmirimo obaveze iz ranijih godina. Povećanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa u prethodnoj godini uzrokovano je zbog dodatnog produženja rokova naplate potraživanja od kupaca, iz razloga što je u proteklom periodu došlo do smanjene potražnje i otežanog plaćanja šumskih drvnih sortimenata – kažu za Srpskainfo u “Šumama RS”.

Pojavom novog virusa korona, kupci šumskih drvnih sortimenata su se, kako tvrde u ovom javnom preduzeću, suočili sa problemom plasmana svojih proizvoda, što je direktno uticalo na pad potražnje ŠDS.

Pročitajte još

– Kako javno preduzeće ne bi došlo u situaciju da mora drastično da smanji obim proizvodnje, omogućeno je dodatno produženje rokova plaćanja – dodaju oni.

Napominju da problem likvidnosti i kašnjenja nije nastao sa pojavom novog virusa, ali da su plaćanja bila iz redovnog priliva novca.

– Međutim, problem je usložnjen produženjem rokova plaćanja kupcima, čime je onemogućeno redovno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa, obaveza prema izvođačima radova, lokalnim zajednicama… – uvjeravaju u JP “Šume RS”.