Svijet

Korona ozbiljno uticala na mentalno zdravlje: Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog pandemije

Slučajevi anksioznosti i depresije širom svijeta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživači, sa procijenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja nego što bi se očekivalo da se kovid-19 nije pojavio.

Korona ozbiljno uticala na mentalno zdravlje: Dramatičan porast anksioznosti i depresije zbog pandemije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Najnovija studija sugeriše da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje i da je veća vjerovatnoća da će žene i mladi biti više pogođeni od muškaraca ili starijih ljudi, prenio je britanski dnevnik “Gardijan”.

– Vjerujemo da je to zato što je veća vjerovatnoća da žene budu pogođene društvenim i ekonomskim posljedicama pandemije – rekao je vodeći autor dr Demian Santomauro sa Univerziteta u Kvinslendu.

Prema njegovim riječima, veća je vjerovatnoća da će žene preuzeti dodatne obaveze njege i održavanja domaćinstva zbog zatvaranja škola ili zbog toga što se članovi porodice ne osjećaju dobro.

– Žene, takođe, imaju niže plate, manje ušteđevine i manje sigurno zaposlenje od muškaraca, pa je veća vjerovatnoća da će biti finansijski ugrožene tokom pandemije  rekao je Santomauro.

– Zatvaranje škola i visokoškolskih ustanova, kao i šire restrikcije onemogućavale su mlade ljude u interakciji sa vršnjacima -rekao je Santomauro i dodao da je veća vjerovatnoća da će mladi ostati nezaposleni nakon ekonomske krize.

Prihvati notifikacije