Banjaluka

KORONA POTOPILA SEZONU KUPANJA Zbog pandemije drastično smanjen broj posjetilaca na “Akvani“

Pandemija je uništila ovu ljetnju sezonu na gradskom otvorenom bazenu, na kojem je zabilježen pad posjete za oko 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

KORONA POTOPILA SEZONU KUPANJA Zbog pandemije drastično smanjen broj posjetilaca na “Akvani“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Time je dodatno otežana ionako teška finansijska situacija u „Akvani“, javnom preduzeću koje upravlja akva parkom, a koje od prve godine rada posluje s gubitkom.

Sezona kupanja je pri kraju i iako se još očekuju topli dani i dodatni posjetioci, u ovom banjalučkom preduzeću nisu previše optimistični, da će to značajno promijeniti konačni rezultat.

– Nema nikoga, ljudi se boje, pandemija je učinila svoje. Do sada smo imali oko 17.000 posjetilaca i čisto sumnjam da ćemo do kraja sezone dostići broj od 20.000 posjeta – kazao je direktor ovog preduzeća Vedran Mitrović.

Koliko je taj broj smanjen najbolje govore brojke iz prošle godine, kaže Mitrović, i dodaje da su lani imali 65.000 kupača.

– Bilo je godina kada smo imali po 80.000 i 90.000 posjetilaca. To najbolje govori koliko je pandemija uticala na naš rad i ovo je sigurno najlošija godina do sada. Čak je ubjedljivo najgora u odnosu na najlošiju godinu koju smo imali 2014. godine, kada smo, i pored poplava i situacije koja je tada vladala u gradu, uspjeli da imamo 50.000 posjetilaca – naveo je on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kazao je da je teško reći kakav će biti krajnji finansijski rezultat, te da tek u narednom periodu trebaju da zbroje gubitke.

Pročitajte još

– S obzirom na probleme s kojima smo se susretali i s obzirom da nismo radili tri mjeseca, šestomjesečni rezultat je bio dosta dobar. U gubitku smo s amortizacijom bili 180.000 KM. Teško je reći kakav će biti krajnji finansijski rezultat, to tek treba da utvrdimo, ali u poređenju s prošlom godinom u ovo doba naš prihod je za 700.000 KM manji – ocijenio je on.

Mitrović je istakao da su sve troškove sveli na minimum, izuzev izdataka koji su neophodni, za nesmetano funkcionisanje bazena.

-Pored tekućih troškova, sada se faktički isplaćuje samo dio plata. Nadamo se da ćemo ući u ono što je najavio premijer RS za juni, juli i avgust i da ćemo dobiti minimalac i doprinose. S time bi značajno popravili našu finasijsku situaciju – naveo je Mitrović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pored malog broja posjeta, veliki minus „Akvani“ pravi i ugostiteljstvo.

Pročitajte još

– Naš restoran uopšte ne radi. Isto tako, imali smo nekih 20 dogovorenih svadbi i proslava. I to je sve odgođeno – naveo je Mitrović.

I prije pojave virusa korona „Akvana“ je bila u velikim finansijskim problemima. Kako bi izašli iz dubioze pokrenuto je restrukturisanje ovog preduzeća, koje traje već više od jedne godine. Pored raznih mjera koje su do sada preduzete, kao jedan od koraka ka tom cilju još krajem prošle godine je najavljeno da će se minusi ovog preduzeća pokriti kreditom. Prema Mitrovićevim riječima. realizacija tog plana trebala bi početi na idućem zasjedanju Skupštine grada.

– Na idućoj sjednici odbornici će razmatrati odluku o kreditnom zaduženju od 3,2 miliona KM. Grad je garant za 1,7 miliona KM, a za preostali iznos Garantni fond RS. Tim novcem će se pokriti tekuća dugovanja preduzeća. Kredit se uzima uz grejs period od jedne godine i taj period ćemo iskoristiti za dodatno restrukturisanje firme. Ako pandemije ne napravi veće probleme, naš je plan da za dvije godine budemo likvidni, da funkcionišemo nesmetano i da zarađujemo onoliko sredstava koliko nam treba – pojasnio je Mitrović.

Pored kredita, Grad razmatra i mogućnost da ovo preduzeće transformiše u javnu ustanovu, potvrdio je to nedavno i gradonačelnik Igor Radojičić. Time bi se „Akvana“ u potpunosti finansirala iz budžeta grada, a postavlja se pitanje kako će to biti moguće s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalaze gradske finansije.

– Oni su svakako problem za gradske finansije. Bez obzira da li su na budžetu grada ili nisu, mi od tih problema ne možemo pobjeći. Šta god da bude, to će Gradu doći „na leđa“ u finansijskom smislu, bez obzira na sve – rekao je tom prilikom Radojičić.

Samanjen broj zaposlenih

„Akvana“ trenutno ima 61 zaposlenog, a u zadnje četiri godine broj radnika u ovom preduzeću je smanjen za 35.

– Najveći broj radnika smo smanjili u ugostiteljstvu. Nadamo se da će iduće godine biti završeno restrukturisanje preduzeća – kazao je Vedran Mitrović.

Prihvati notifikacije