Društvo

Korona povećava troškove u zdravstvu: Liječenje oboljelih i zaštitna oprema dosad KOŠTALI 100 MILIONA KM

Trošak bolničkog liječenja zaraženih korona virusom i rehabilitacije određenog broja onih koji su preležali kovid, te nabavke zaštitne opreme i medicinskih sredstava, od početka pandemije do kraja marta ove godine približio se cifri od 100 miliona KM.

Korona povećava troškove u zdravstvu: Liječenje oboljelih i zaštitna oprema dosad KOŠTALI 100 MILIONA KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da su se, u ovom periodu, u bolnicama i Univerzitetskom kliničkom centru RS liječila 12.722 pacijenta oboljela od korona virusa, a da je trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio oko 48 miliona KM.

Na pulmološkoj rehabilitaciji u Srpskoj do sada je bilo 510 pacijenata koji su preležali ovaj virus, dok su troškovi postkovid rehabilitacije iznosili oko 740.000 KM.

Na nabavku opreme i medicinskih sredstava potrošeno je 46 miliona KM, a u toku je nabavka vrijednosti još deset miliona KM.

Ukupni trošak liječenja kovid pacijenata i nabavke opreme, u odnosu na kraj 2020. povećan jue za skoro 20 miliona KM.

Od početka epidemije, bolnice u Srpskoj sa najvećim brojem pacijenata suočile su se upravo u ovom talasu.

Tako je kroz Kovid urgentni centar UKC RS u decembru, januaru i februaru prošlo 5.914, a samo u martu i prve dvije sedmice aprila 5.947 pacijenata.

– U UKC RS 11. aprila je bilo 611 pacijenata, što je rekord do sada. S druge strane, prosječna dužina liječenja u novembru lani bila je 15, a u ovom talasu 20 dana – rekao je za Srpskainfo pomoćnik direktora UKC RS za medicinska pitanja dr Slobodan Hajder.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U FZO RS naglašavaju da, u prosjeku, bolničko liječenje obolelih od korona virusa po pacijentu košta oko 4.000 KM.

Pročitajte još

– U zavisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od korone koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, Fond po pacijentu plaća 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kiseoničke maske i klasifikuju se kao pacijenti sa težom kliničkom slikom, plaća 2.270 KM, a za pacijente sa najblažom kliničkom slikom 1.260 KM – kažu za Srpskainfo.

U ovom fondu i podsjećaju da je Srpska u novembru lani, prva u regionu omogućila produženu medicinsku rehabilitacija za građane koji su preležali korona virus, a nakon njihovog bolničkog liječenja.

– Rehabilitacija se odobrava do 28 dana, i to samo na osnovu otpusnog pisma u kojem se navodi odgovarajuća dijagnoza i uputnice porodičnog doktora. Oboljeli od korona virusa u RS ne učestvuju u troškovima bolničkog liječenja, a ne plaćaju participaciju ni za usluge u domovima zdravlja, za lijekove koji se nalaze na našim listama, za pulmološku rehabilitaciju nakon bolničkog liječenja – naglašavaju u ovom fondu.

Dodaju da su zdravstvene ustanove u Srpskoj od početka pandemije u potpunosti snabdjevene dovoljnim količinama potrebne zaštitne opreme i medicinskih sredstava. To je, kako ističu, od ključnog značaja za adekvatno liječenje oboljelih i sprečavanje širenja korona virusa.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od početka pandemije do kraja marta 2021, FZO je nabavio 165 respiratora i drugih aparata u vrijednosti 14,9 miliona KM.

Nabavljeno je i 20,8 miliona troslojnih maski vrijednih 12,1 milion, 235.000 zaštitnih odijela od 7,37 miliona, 19,3 miliona rukavica u vrijednosti 3,33 miliona KM. FZO je u ovom periodu, između ostalog, nabavio i milion FFP2 i FFP3 maski, koje su koštale ukupno 4,45 miliona, te 56.000 PCR komplet testova u vrijednosti 1,52 miliona KM.

Iz bolnica u Srpskoj koje zbrinjavaju kovid pacijente, poručuju da je pandemija povećala troškove dijagnostike i liječenja.

– Veliki broj pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo korone ima višestruke komorbiditete, pa liječenje nije isključivo vezano za kovid. Evidentno je da su povećani troškovi za liječenje pacijenata u svim ustanovama koje zbrinjavaju kovid pacijente, pa tako i u našoj. Povećani su troškovi za dijagnostiku, kiseonik, lijekove – rekao je ranije za Srpskainfo direktor Univerzitetske bolnice u Foči Radmil Marić.

Iz UKC RS su saopštili da su za godinu dana pandemije na kiseonik potrošili milion KM, te da je njegova potrošnja porasla za deset puta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– U odnosu na 2019, potrošnja antibiotika lani je porasla za dva miliona maraka, a pola miliona KM potrošili smo na lijekove koji preveniraju zgrušavanje krvi. Antivisrusni lijekovi samo za jednog pacijenta koštaju skoro 8.000 KM – naglasili su u UKC RS.

Prvi pacijent sa infekcijom SARS CoV 2, u ovu zdravstvenu ustanovu hospitalizovan je 5. marta 2020, u Klinici za infektivne bolesti.

Do početka marta ove godine, u UKC RS pregledano je oko 20.000 pacijenata, a na bolničkom liječenju bilo je oko 5.000, uključujući i druge kovid odjele koji su formirani zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Do tada, najmlađi pacijent je imao godinu dana, a najstariji 95 godina.

U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, zajedno sa Klinikom za anesteziju i intenzivno liječenje, u prvoj godini epidemije korona virusa na nekom od vidova respiratorne podrške bilo je oko 800 pacijenata, a najmlađi pacijent na respiratoru imao je deset godina.

Na bolovanju 4.430 radnika mjesečno

Od početka epidemije, pa do kraja prošle godine, u Srpskoj je zbog izolacije mjesečno na bolovanju u prosjeku bilo oko 4.430 radnika, koji su imali koronu ili su morali da se izoluju zbog kontakta sa zaraženim. To znači da je, od ukupnog broja radnika koji su u 2020. godini koristili bolovanje, svaki četvrti sa posla odsustvovao zbog izolacije. Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da je, kad je riječ o izolaciji, od marta do kraja decembra lani registrovan 44.321 slučaj bolovanja – 40.643 do 30 dana i 3.678 preko toga. – Bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze korona virusom, kao i izolaciju zbog kontakata sa zaraženim – rekli su ranije za Srpskainfo u FZO RS, podsjetivši da za bolovanja koja su duža od 30 dana, ovaj fond poslodavcima nadoknađuje 70 odsto, a u slučaju zaraznih bolesti, kao što je i korona virus, refundira se 90 odsto neto plate.