Biznis

KORONA SMANJILA BROJ SEZONSKIH RADNIKA U oglasima najviše traže građevince

Od izlaska Srbije iz vanrednog stanja tržište rada se lagano oporavlja pa se broj oglasa za posao u junu vratio na isti nivo iz aprila ali je trenutno ponuda poslova manja što je uobičajeno za ljetnje mesece i period godišnjih odmora.

KORONA SMANJILA BROJ SEZONSKIH RADNIKA U oglasima najviše traže građevince
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako se posmatraju statistički podaci prije početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja, na sajtu kompanije za oglašavanje dnevno je bilo aktivno oko 3.000 oglasa za posao.

Po uvođenju vandrenog stanja i zamaha pandemije, u aprilu je broj oglasa pao za čak 75 odsto i tada je tržište rada stalo, objašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.

– Oblasti koje su tada pretrpjele najveću štetu su svakako na prvom mjestu ugostiteljstvo i turizam, potom trgovine/prodaje, koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica, i sektor transporta ljudi-rekao je on.

Međutim, dodaje, po izlasku iz vanrednog stanja i tržište rada krenulo je sa oporavkom.

-U Srbiji je takva situacija da je sektor trgovine i prodaje najtraženiji kako od strane ponude poslodavaca, tako i sa strane potražnje kandidata – kaže Turinski.

Broj oglasa u junu se vratio na preko tri hiljade dnevno aktivnih otvorenih pozicija.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Međutim, sad smo u ljetnjim mjesecima kad je ta ponuda standardno manja za ovaj period zbog godišnjih odmora – rekao je Turinski.

Zanimljivo je, dodaje, da su zanati bili vrlo tražena oblast, čak za mnoge pozicije i deficitarno zanimanje.

Prije pandemije pozicije koje su tu bile najtraženije su se odnosile na oblast ugostiteljstva i oblast njege ljepote.

– Sada je situacija malo drugačija, jer smo svjesni da ugostitelji svoj posao zbog manjeg obima mogu da obavljaju sa starim kadrovima, te nisu u tolikoj potrazi za novim. S druge strane ni frizeri, manikiri, pedikiri, nemaju toliko posla zbog manjka proslava i većih okupljanja – objašnjava Turinski.

Zanati koji su sada izbili u prvi plan su majstori i građevinski radnici te je potražnja za njima povećana.

Kada se svi brojevi saberu i oduzmu, u poređenju sa prethodnom godinom, najviše nedostaje oglasa u kojima se traže sezonci, pre svega konobari i kuvari koji su prethodnih godina bili traženi za rad u inostranstvu tokom turističke sezone.

– Ove godine zbog zatvorenih granica i velikog udara na sektor turizma, ti oglasi su izostali –  rekao je Turinski.