Banjaluka

KORONA UMANJUJE ULAGANJA Epidemiološka situacija utiče na investicije u 2021.

Potrebe stanovnika Banjaluke će se i dogodine vrtiti oko istih pitanja kao i do sada - novih puteva, vodovoda, kanalizacije...

KORONA UMANJUJE ULAGANJA Epidemiološka situacija utiče na investicije u 2021.
FOTO: GRAD BANJALUKA

Postavlja se pitanje koji procenat problema će se moći riješiti s obzirom da nadležni poručuju da ulaze u „oprezna planiranja ulaganja“, s budžetima koji bi mogli biti manji i za 30 odsto u odnosu na 2020.

Infrastrukturni problemi banjalučkih naselja se najbolje vide iz lista prioriteta koje savjeti mjesnih zajednica svake godine dostavljaju Gradu.

Planiranje tih poslova u ovom momentu je otežano zbog pojave virusa korona, koji je drastično smanjio prihode u gradskoj kasi. Taj minus utiče i na sredstva koja bi u 2021. mogla biti na raspolaganju za ulaganja po mjesnim zajednicama.

Liste prioriteta

Podaci do kojih smo došli pokazuju da su spiskovi koji stižu iz svih krajeva Banjaluke manje-više isti kao i ranijih godina, iako iz ovih organizacija poručuju da se u prethodnom periodu u njihovim naseljma „dosta radilo i gradilo“.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Bolja putna mreža i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja je i ranije bilo u vrhu prioriteta za MZ Ljubačevo, a tako je i u idućoj godini.

 – Dosta je uloženo u putnu mrežu, ali ipak u 2021. godini treba nastaviti asfaltiranje puteva prema zaseoku Ajderi, Brda i put oko Omače za Krmine. Isto tako, treba nastaviti izgradnju vodovodne mreže – rekao je predsednik Savjeta MZ Ljubačevo Radenko Vujasin.

Pročitajte još

Za Drakulić je u vrhu prioriteta bila i ostala izgradnja kanalizacione mreže.

– Nadamo se da će se u 2021. godini nastaviti aktivnosti za proširenje kanalizacije na one dijelove Drakulića koji nemaju tu mrežu. Tu prije svega mislim na pripremu projektne dokumentacije – rekao je  predsjednik Savjeta MZ Drakulić Željko Dojčinović.

Putna mreža

Dodaje da je potebno ulaganje i u putnu mrežu.

– Od kapitalnih investicija potrebna je modernizacija i izgradnja kanalizacije u Ulici Mlađe Ćusića, od mosta do spomen kosturnice. Nadam se da će to biti urađeno u 2021, jer su rješeni svi imovinsko-pravni poslovi – naveo je on i dodao da je, između ostalog, potrebno asfaltirati i krakove ulica Mlađe Ćusića i 7. februara.

Slična situacija je u ostatku Banjaluke, gdje se uglavnom većina značajnijih infrastrukturnih problema okreću oko gore navedenih tema.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Teret realizacije ovakvih projekata ide preko nadležnih odeljenja za komunalne poslove i saobraćaj i puteve, kroz koje svake godine prođe više desetina miliona maraka. Taj novac ide na održavanje postojećeg stanja u gradu i u nove investicije.

Oprezno planiranje

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da su iz nadležnog Odjeljenja za finansije dobili budžetski okvir u koji se moraju uklopiti.

– Sve što planiramo radimo veoma oprezno s obzirom na nepredvidivu epidemiološku situaciju. Gledajući brojke kojima raspolažemo, budžet odjeljenja je dosta umanjen i procentualno je sigurno 30 odsto manji – kazao je Bilčar, koji se nada da će se situacija na ovom planu promjeniti, na bolje, te da će do konačnog prijedloga budžeta grada imati više sredstva na raspolaganju.

Ono što je za sada poznato, kaže Bilčar, jeste da najveći broj projekata koje će ovo odjeljenje realizovati u 2021. godini proističu iz obaveza započetih u ovom periodu.

FOTO: FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: FOTO: GRAD BANJALUKA

– Odmah znamo da planiramo nastavak izgradnje dvorane na Laušu, vrtića u Vrbanji, te novih vodovoda i kanalizacije, koji će ići iz velikog investicionog projekta  „Voda 2“.  Tu konstantno imamo nove radove, koji će se vjerovatno dobrim dijelom prenijeti u iduću godinu, jer nam ide zima – naveo je on.

Sredstva iz drugih izvora

Prema dostupnim informacijama, i Odjeljenje za saobraćaj i puteve se u idućoj godini mora uklopiti u dosta manji budžet, nego što je to bio slučaj ove godine.

Načelnik ovog Odjeljenja Slaviša Sandić nije želio da precizira o kolikom umanjenju je riječ, ali je potvrdio da su u pitanju sredstva koja su dovoljna za „osnovni minimum“.

– Mi svake godine dobijemo u početku manju projekciju sredstva ali nadam se da će se to promijeniti na bolje, jer dosta naših većih ulaganja ide preko grantova, pomoći Vlade RS, te iz zajedničkih projekata s „Putevima RS“. Bez obzira na to koliko novca budemo imali na raspolaganju prioritetno je da izdvojimo neophodna sredstva za redovno održavanje saobraćajne infrasturkture i puteva. Ukoliko bude novca za investiranje u kapitalne projekte, sigurno ćemo biti spremni – naveo je on.

Na vrhu liste most u Docu

Slaviša Sandić je rekao da, bez obzira na situaciju, prioritet ostaje izgradnja mosta u Docu.

– Mi ćemo možda i u narednih mjesec dana uvesti izvođača radova za prvu fazu gradnje mosta, ali to je potrebno ispratiti u narednoj godini, kroz budžetska izdvajanja i rješavanje imovinskih odnosa – naveo je on.

Dodaje da će se nastaviti započeti poslovi na brojnim saobraćajnicama.

– Investicionim održavanjem biće obuhvaćene, na primjer, ulice Jovice Savinovića, Nenada Kostića, Lazarička te Goluba Babića – precizirao je on.

Naveo je da pripremaju projektnu dokumentaciju za nastavak izgradnje puta za Priječane.

– Razmišljamo o nastavku izgradnje puta u Česmi, spremićemo sve potrebno za ulicu Tešana Podrugovića, kojoj trebaju trotoari i oborinska kanalizaciju, te za ulicu Koste Jarića, koja takođe zahtijeva zanačajnija ulaganja – rekao je on i dodao da će realizacija svega navedenog zavisiti od raspoloživih budžetskih sredstava.