Svijet

KORONA UZIMA ŽIVOTE U Italiji za dan preminulo više od 840 osoba, ZA PRAZNIKE PLANIRAJU KARANTIN

U Italiji je broj novozaraženih korona virusom i preminulih od kovid19 stabilan, ali na visokom nivou, a već je izvjesno da će za Božić i Novu godinu biti proglašen karantin na cijeloj teritoriji zemlje.

KORONA UZIMA ŽIVOTE U Italiji za dan preminulo više od 840 osoba, ZA PRAZNIKE PLANIRAJU KARANTIN
FOTO: DANIEL DAL ZENNARO/EPA

U jednom danu registrovano je više od 17 hiljada novoinficiranih, a posljedicama zaraze je podleglo 846 osoba, piše agencija Agi.

Već je izvjesno, očekuje se samo i zvanična objava vlade, da će u Italiji od 24. decembra do trećeg januara naredne godine biti proglašen karantin na cijeloj nacionalnoj teritoriji.

Pročitajte još

To znači da će biti zatvoreno sve, izuzev prodavnica hrane i apoteka, izlazak iz kuće biće moguć samo u krajnoj potrebi, a biće uvedena i zabrana izlaska izvan opštine stanovanja i zabrana saobraćaja među regijama.

Predsjednik sjeverne regije Veneto Luka Zaja, gdje je posljednjih dana epidemiološka situacija kritična, pozdravio je najavu vlade o uvođenju karantina, a prije samo deset dana je bio protiv i tvrdio da bi novi karantin bio katastrofa, prenosi Telegraf.

Agencija ukazuje kako je njegovo ponašanje tipičan primer raskoraka između preporuka stručnjaka šta i kada da se uradi i političkih odluka koje nisu uvijek zasnovane na realnoj situaciji.