Svijet

Korona virus je nastao u laboratoriji? Dvojica naučnika tvrde da imaju dokaz za to

Patogen virusa SARS – CoV - 2 ima genetski otisak koji nikada ranije nije primjećen u prirodnom korona virusu, tvrde dva američka naučnika.

Korona virus je nastao u laboratoriji? Dvojica naučnika tvrde da imaju dokaz za to
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pažnju ponovo privlači mogućnost da je pandemija započela bjekstvom virusa iz laboratorije o čemu u tekstu za “Volstrit žurnal” govore dr Stiven Kvej i profesor emeritus sa Univerziteta Berkli Ričard Maler.

Veliki doo javne rasprave usredsredio se na posredne dokaze: misteriozne bolesti zabilježene krajem 2019. godine i rad laboratorije na namjernom povećavanju smrtnosti virusa (poznato kao istraživanje “dobijanja funkcije”), prenosi Blic.

Misteriji je doprinokela i Kineska komunistička partija koja nerado objavljuje relevantne informacije. Izveštaji zasnovani na američkim obavještajnim podacima sugerišu da je laboratorija sarađivala na projektima sa kineskom vojskom. Američki predsjednik Džo Bajden naložio je nacionalnoj obavještajnoj zajednici da udvostruči napore kako bi istražili mogućnost da je pandemija započela bjekstvom virusa iz vuhanske laboratorije.

Naučni dokaz

Ali najubjedljiviji razlog za favorizovanje hipoteze o curenju virusa iz laboratorije čvrsto je zasnovan na nauci, kažu autori eseja u “Volstrit žurnalu”.

– Posebno treba uzeti u obzir genetski otisak CoV-2, novog korona virusa odgovornog za bolest kovid-19 – kažu oni.

FOTO: EDDIE MOORE, YOUTUBE/ TRIBE PUBLIC / PROFIMEDIA
FOTO: EDDIE MOORE, YOUTUBE/ TRIBE PUBLIC / PROFIMEDIA

Kod istraživanja “dobijanja funkcije”, mikrobiolog može povećati značajno smrtonosnost korona virusa spajanjem posebne sekvence u njegov genom na glavnoj lokaciji. Ovakav rad ne ostavlja tragove manipulacije, ali mijenja šiljati protein virusa, olakšavajući ubrizgavanje genetskog materijala u ćeliju žrtve.

Kako navodi “Volstrit žurnal”, od 1992. godine bilo je najmanje 11 ovakvih odvojenih eksperimenata, a rezultat je uvijek bio super pojačan virus.

Genom je nacrt fabrike ćelije da pravi proteine. Jezik je sastavljen od troslovnih “riječi”, ukupno 64, koje predstavljaju 20 različitih amino kiselina. Tako na primjer ima šest različitih riječi za amino kiselinu arginin, jednu od najčešće korišćenih u jačanju virusa.

Sva ćelija ima drugačije sklonosti prema tome koju “riječ” najviše voli da koristi. U slučaju “dobijanja funkcije”, druge sekvence su mogle biti spojene na istom mjestu. Umjesto CGG-CGG (trinukleotid poznat kao dupli CGG) koji govori proteinskoj fabrici da napravi dvije arginin amino kiseline zaredom, dobićete jednaku smrtonosnost spajanjem bilo koje od 35 ostalih kombinacija od dvije riječi za dvostruki arginin.

Vještačka kombinacija

Ako se ubacivanje odigra prirodno, recimo rekombinacijom, onda je daleko vjerovatnije da će se pojaviti jedna od tih 35 ostalih sekvenci. CGG se retko koristi u klasi korona virusa koji se mogu rekombinovati sa CoV-2.

Štaviše, ukazuju autori teksta za “Volstrit žurnal”, u čitavoj klasi korona virusa koja uključuje CoV-2, kombinacija CGG-CGG nikad nije pronađena u prirodi. To znači da uobičajen metod na koji virusi kupe nove osobine, zvan rekombinacija, ne može ovdje da funkcioniše. Virus prosto ne može pokupiti sekvencu od drugog virusa ako ta sekvenca nije prisutna u bilo kom drugom virusu.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIC/RAS SRBIJA

Iako je dupli CGG potisnut u prirodi, za laboratorije važi suprotno. Odabrani redoslijed ubacivanja je dupli CGG, zbog toga što je lako dostupan i podesan i naučnici već imaju dosta iskustva sa njegovim umetanjem. Dodatna prednost duple CGG sekvence u poređenju sa ostalih 35 mogućih izbora je da stvara koristan marker koji omogućava naučnicima da prate ubacivanje u laboratoriji.

A upravo se baš ta sekvenca pojavila u CoV-2.

Oni koji zagovaraju da je virus zoonotskog porijekla moraju da objasne zašto je novi korona virus tokom mutacije ili rekombinacije izabrao najmanje povoljnu kombinaciju, odnosno dupli CGG. Zašto je ponovio izbor “dobijanja funkcije” koji bi načinili istraživači u laboratoriji?

– Da, to se moglo dogoditi nasumično, putem mutacija, ali da li stvarno vjerujete u to? – upitali su Kvej i Maler.

U najmanjoj mogućoj mjeri, ova činjenica da je korona virus uz sve svoje nasumične mogućnosti izabrao retku i neprirodnu kombinaciju koju koriste ljudski istraživači ukazuje da vodeća teorija njegovog porijekla mora biti bjekstvo iz laboratorije, zaključili su naučnici.

Bez pomena sekvence

Kad su virusolog Ši Džengli i njene kolege iz laboratorije u Vuhanu objavili rad u februaru 2020. sa delimičnim genomom virusa, izostavili su bilo kakvo pominjanje posebne sekvence koja jača virus ili retkog duplog trinukleotida CGG.

Ali za svega nekoliko nedjelja su virusolog Bruno Kotard i njegov tim objavili svoje otkriće sekvence CoV-2 i njegovu novu ojačanu lokaciju, navodeći u radu da protein koji ga je sadržao “može obezbijediti virusu dobijanje funkcije” zarad efikasnijeg širenja na ljude.

– Dupli CGG je ovdje, samo treba pogledati – ističu Kvej i Maler.

Zaključak

Ima još dokaza koji ukazuju na laboratorijsko porijeklo CoV-2, a najveći je dramatična razlika u genetskom diverzitetu CoV-2, u poređenju sa korona virusima odgovornim za SARS i MERS. Za oba ta virusa je potvrđeno da im je porijeklo prirodno, ali kovid-19 nije radio na taj način.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On se pojavio kod ljudi već prilagođenih na ekstremno zarazne verzije. Nije bilo ni ozbiljnog virusnog “poboljšanja” dok mesecima kasnije u Engleskoj nije došlo do manje varijacije.

Prisustvo duple CGG sekvence je snažan dokaz spajanja gena a odustvo diverziteta u javnoj epidemiji ukazuje na ubrzanje “dobijanja funkcije”. Naučni dokazi, naveli su Kvej i Maler, ukazuju da je zaključak da je virus razvijen u laboratoriji.

Prihvati notifikacije