Gradovi

Korona virusom u Kantonu Sarajevo zaražene još 163 osobe, četiri preminule

Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 163 nova slučaja zaraze korona virusom, nakon laboratorijskog testiranja 973 uzorka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Korona virusom u Kantonu Sarajevo zaražene još 163 osobe, četiri preminule
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

U istom periodu, od korona virusa se oporavio 121 Sarajlija, dok su nažalost četiri osobe preminule od posljedica ove bolesti.

– Trenutno je na bolničkom liječenju 210 pacijenata, od kojih je 188 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post kovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitalizovanih je 10 odsto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 132 pacijenta, a u Opštoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 78. Na respiratoru je sedam pacijenata, 16 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je 10 na kiseoničkoj podršci disanju iznad 15 litara u minuti – saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 172, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 286.

U kovid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 426 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u kovid ambulantama uzeto je 948 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati, prenosi Avaz.

Kovid-pozivni centar zabilježio je 551 poziv, a obavljen je i 261 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u kovid-ambulantama.

Prihvati notifikacije