Svijet

KORONOM ZARAŽENO JOŠ 17 OSOBA Slovenci kritikuju hrvatske mjere

U Sloveniji su u protekla 24 časa na virus korona testirane 1.793 osobe, te je potvrđeno 17 novozaraženih, objavila je danas slovenačka Vlada.

KORONOM ZARAŽENO JOŠ 17 OSOBA Slovenci kritikuju hrvatske mjere
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Portparol slovenačke Vlade za Covid-19 Jelko Kacin rekao je na konferenciji za novinare da broj novozaraženih u Sloveniji u posljednje dvije sedmice varira, ali je uglavnom u porastu, te da je u Hrvatskoj trend rasta izraženiji, pa će pitanje suzbijanja novih zaraza i epidemiološki standardi biti jedna od tema na popodnevnom sastanku predsjednika slovenačke i hrvatske vlade Janeza Janše i Andreja Plenkovića.

Kacin je rekao da će slovenačka strana iznijeti primjere dobre prakse u Sloveniji u vezi sa obuzdavanjem širenja novog virusa, te da bi dvije zemlje trebalo da usklade standarde za sprečavanje širenja zaraze, naročito u aktuelnoj turističkoj sezoni.

On je ukazao na različite standarde koje Slovenija i Hrvatska primjenjuju za određivanje epidemiološki nesigurnijih država.

Švedska je na slovenačkoj crvenoj listi riskantnih država sa velikim brojem zaraženih, dok u Hrvatsku švedski turisti dolaze slobodno – naveo je Kacin.

On je ponovio ocjene i rezerve koje je slovenačka strana i prije iznosila u vezi sa dopuštanjem rada noćnih klubova i diskoteka u Hrvatskoj koje bi mogli posjećivati i gosti iz Slovenije, naročito mladi, kao najizloženiji infekciji, prenosi Hina.

– Moramo biti efikasniji inače ćemo doći na loš glas. Ako ne budu efikasno suzbile dalje širenje virusa korona, Slovenija i Hrvatska mogle bi se naći u opasnosti da se na njih gleda kao na balkanske zemlje u kojima je velik nekontrolisan broj novih dnevnih zaraza – upozorio je Kacin.

Iz kancelarije slovenačkog premijera navedeno je da će na sastanku na Otočcu Janša i Plenković razgovarati o odnosima dvije države, zajedničkoj borbi protiv Covid-19 i drugim aktuelnim temama.