Hronika

Korumpirane sudije i tužioci ZAŠTIĆENI KAO BIJELI MEDVJEDI: Nove optužbe na račun pravosuđa potvrđuju staro pravilo

Sve češće optužbe u javnosti o korupciji i podmićivanju tužilaca i sudija u BiH, ali i zataškavanju prijava, samo potvrđuju da je pravosuđe rak rana trulog sistema bez čije totalne revizije neće biti moguće napraviti bilo kakve promjene.

Korumpirane sudije i tužioci ZAŠTIĆENI KAO BIJELI MEDVJEDI: Nove optužbe na račun pravosuđa potvrđuju staro pravilo
FOTO: SRNA
VSTS BiH

Glavni krivac za ovakvo stanje u pravosuđu upravo je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, koji je dozvolio, ali i dalje dozvoljava, da korumpirani tužioci i sudije budu zaštićeni kao bijeli medvjedi.

Odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo objasnio je tako da nikakvog disciplinskog postupka protiv tužioca Olega Čavke ni nakon posljednjih informacija objavljenih u federalnim medijima neće biti, jer je VSTS odavno zauzeo stav po ovom pitanju.

– Disciplinska komisija VSTS je u prethodnom periodu imala prijavu protiv jednog predsjednika suda, koji je više desetina puta “uhvaćen” na mjerama kako komunicira sa osobom iz kriminalnog miljea. Taj predsjednik je komentarisao određene krivične predmete, a VSTS je nakon svega donio odluku da oni ne mogu pokretati disciplinski postupak protiv predsjednika suda. Drugim riječima, zauzet je stav “mi sve vidimo i čujemo, ali ne možemo otvarati discplinske postupke protiv tužilaca ili sudija” – objasnio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa.

Dakle, potpuno je jasno da su korumpirani tužioci i sudije u domaćem pravosuđu zaštićeni na sve moguće načine, izuzev onog kada ih uhvate na djelu da uzimaju novac.

Pandora

No, vratimo se na Čauševića i informacijama o korupciji u vrhu Tužilaštva BiH objavljenim u federalnim medijima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bivši direktor UIO BiH uhapšen je u junu 2014. godine u najvećoj akciji Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH kodnog naziva “Pandora”. Sa Čauševićem je uhapšen i “kralj tekstila” Anes Sadiković, te još 50 osoba. Sumnjičili su se za zloupotrebe teške dvije milijarde maraka.

Kasnija prvostepena presuda utvrdila je da je Čauševiću isplaćivano po 1.000 maraka za svaki šleper uvezene tekstilne robe u BiH. Prvostepenom presudom blokirana je milionska imovina Čauševića, koji je na dan hapšenja izjavio: “Ovo je najsrećniji dan u mom životu”.

Pročitajte još

Krivično djelo zloupotreba službenog položaja nije ni dokazana tokom postupka.

Iako su se u istrazi spominjala mnoga zvučna imena i visokorangirani političari, sve je spalo na Čauševića i par nebitnih likova, a najveću kaznu dobio je upravo bivši direktor UIO BiH. Nakon prvstepene presude, bivši direktor UIO BiH odlučio je da federalnim medijima otkrije kako je tužiocu Olegu Čavki, koji je rukovodio istragom u “Pandori”, preko posrednika Enesa Ribića isplatio 16.900 maraka!

Iako Čaušević navodi da je o svemu još ranije svjedočio u Tužilaštvu BiH, zbog čega je, kako kaže, “Čavka drhtao kao žalosna vrba na vjetru”, postupak protiv pomenutog tužioca nikada nije bio pokrenut.

Telefonski razgovori

Mnogo gore od izjave nepravosnažno osuđenog Čauševića odjeknuo je telefonski razgovor snimljen navodno između Ribića i tužioca Čavke u maju 2013. godine, a pušten nedavno u medijima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bitno je istaći da sporni razgovor, kao što smo već objasnili, nikakvu disciplinsku posljedicu ne može proizvesti za tužioca Čavku, jer je, pored navedenog, došlo i do zastare za disciplinsko gonjenje.

Za neku krivičnu istragu u konkretnom slučaju takođe ne treba trošiti riječi.

U ovom razgovoru ne spominje se direktno ime Kemala Čauševića, ali je potpuno jasno da je upravo bivši direktor UIO BiH glavna tema telefonskog razgovora, pa tako Ribić, između ostalog, kaže tužiocu Čavki: “Daje ti čovjek kapom i šakom”. Čavka uzvraća: “Dobro. Imaće vremena. To mi sada nije vruće”, odgovara Čavka dodavši da je njemu prioritet “samo Živkec”, odnosno tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je, po nalogu tužioca Čavke, uhapšen 26. aprila 2013. godine.

Špirićevi prelazi

Ulje na vatru cijele priče u korupciji i propaloj akciji “Pandora” dolio je nedavno i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i bivši savjetnik Nikole Špirića, aktuelnog delegata u Domu naroda BiH, a u vrijeme realizacije akcije “Pandora” ministar finansija BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Nikola Špirić

Mijatović je prvo ukazao na činjenicu kako je Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora poslije višegodišnjeg suđenja, te kako su mnogi veliki igrači isparili iz te optužnice, među kojima i Špirić.

– Baš u tom periodu, kad sam Špiriću bio savjetnik, prijateljski i poslovni sastanci Špirića i Čauševića bili su vrlo česti – poručio je Mijatović te uputio poruku Tužilaštvu BiH i SIPA da provjere carinske terminale koji se iznajmljuju UIO od Gradiške do Bijeljine, da se slučajno jedan od nekoliko ne iznajmljuje od Špirića ili nekog veoma povezanog s njim.

Ograničeni zakonom

U odgovoru koji smo dobili iz Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH krije se upravo ono o čemu govorimo, a to je izvlačenje na račun Zakona o VSTS-u.

Njihov odgovor prenosimo u cjelosti: “Ured disciplinskog tužioca (Ured) je zaprimio pritužbu na povredu dužnosti tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Olega Čavke vezano za navode iznesene u Vašem upitu. Ured će donijeti odluku imajući u vidu navode pritužbe, ali i ograničenja propisana Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine”.

Prihvati notifikacije