Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Košarac: Inicijativa za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma opasna i protivustavna

Politika
Autor:

Foto: Srna

Staša Košarac

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži tehnički mandat Savjetu ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske.

– Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili poslanici SDS i PDP, čiji ministri i dalje sjede u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima učestvuje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće da idu prema članstvu u NATO-u uprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim partijama koje se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske i BiH – naglasio je Košarac.

On je istakao da je šokiran izjavom predsjednika PDP Branislava Borenovića, koji problematizuje i pokušava da dovede u pitanje sadržaj i značaj Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti Srpske.

– Takve izjave predstavljaju direktnu podršku bošnjačkim politikama i onim međunarodnim faktorima, koji ne poštuju volju i interese srpskog naroda i koji po svaku cijenu pokušavaju da naprave NATO-granicu između Srbije i Republike Srpske. Zbog ovakvih izjava i probosanske politike SDS i PDP, te dvije stranke su prihvatljive u Sarajevu, dok se Republici Srpskoj uskraćuje ustavno i zakonsko pravo da ima svoje legalno izabrane predstavnike u Savjetu ministara BiH – upozorio je Košarac.

On kaže da postoji očigledna namjera SDS, PDP i dijela bošnjačkih političkih stranaka u Sarajevu da se SNSD pripiše krivica za nefunkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH, što nije tačno.

– Ne pristajemo da dajemo legitimitet odlukama Savjeta ministara u tehničkom mandatu i protiv smo očiglednog sukoba interesa, budući da su ministri u tom Savjetu ministara istovremeno i poslanici u parlamentu BiH – poručio je Košarac.

On je potvrdio da se poslanici SNSD neće pojaviti na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, iako bi, kako kaže, imali mnogo toga da kažu o situaciji u pravosuđu BiH, kao i o migrantskoj krizi.

– Na sceni je očigledan pokušaj SDA i jednog broja međunarodnih zvaničnika da ponovo ovladaju pravosudnim institucijama BiH, i to u trenutku kada su, konačno, na red došli slučajevi ratnih zločina nad Srbima i kada se vode procesi protiv bošnjačkih ratnih generala, te policijskih i civilnih struktura odgovornih za te zločine. Pitali bismo ministre Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Igora Crnatka zašto se mjesecima ne usvaja revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, koja ne odgovara bošnjačkim strankama i posebno vrhu SDA? – rekao je Košarac.

On je poručio da je apsurdno da hitnu sjednicu Predstavničkog doma traži ministar – poslanik Dragan Mektić, čije je ministarstvo direktno odgovorno za produkovanje migrantske krize i koje nije uradilo ništa da spriječi nelegalni ulazak više desetina hiljada migranata u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO