Politika

Košarac: Ivanić je četiri godine vraćao dugove bošnjačkim biračima koji su ga uveli u Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska u prethodne četiri godine svakoga dana bila ugrožena “ćutanjem, poltronstvom i nesposobnošću Mladena Ivanića u Predsjedništvu BiH i ostalog kadra takozvanog Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH”.

Košarac: Ivanić je četiri godine vraćao dugove bošnjačkim biračima koji su ga uveli u Predsjedništvo BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Staša Košarac

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića da u protekle četiri godine Republika Srpska ni u jednom trenutku ničim nije bila ugrožena, Košarac je “pozvao Ivanića da se probudi iz dubokog političkog sna i da prizna da je prethodne četiri godine prespavao u Predsjedništvu BiH, puštajući Bakira Izetbegovića i strance da na različite načine ugrožavaju dejtonske nadležnosti i institucije Republike Srpske”.

Da nije bilo institucija Republike Srpske, predsjednika Republike, većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Vlade Republike Srpske, danas Republika Srpska ne bi imala svoj Dan Republike, niti bi ga proslavljala na svečan i dostojanstven način. Da nije bilo kvalitetnih veza između rukovodstva Republike Srpske i Rusije, danas bi RS, po želji Ivanićevih prijatelja Britanaca, bila proglašena genocidnom tvorevinom. Da nije bilo predsjednika Dodika, Srpska se u protekle četiri godine ne bi vidjela u procesu evropskih integracija jer je Mladen Ivanić nigdje nije pomenuo u zajedničkoj izjavi o opredijeljenosti BiH za reforme na putu ka EU – rekao je Košarac.

On je naglasio da će “Ivanić ostati zapamćen i po tome što nije smio da sazove sjednicu Predsjedništva BiH kako bi na dnevni red stavio neustavni zahtjev Bakira Izetbegovića za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, kao i po tome što su mu pisma upućena tom Sudu nekažnjeno otvarali Bakirovi ambasadori”.

– Mladen Ivanić pune četiri godine vraćao je dugove Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim biračima koji su ga svojim glasovima uveli u Predsjedništvo BiH – istakao je Košarac.

On je upozorio da “građani Republike Srpske ne smiju zaboraviti prećutnu saglasnost koju je Mladen Ivanić dao za održavanje vojne vježbe sa američkim snagama i zloglasnim američkim avionima na vojnom poligonu na Manjači”.

– Znamo i za tajne sastanke na kojima je Ivanić naknadno i ponizno molio američku ambasadorku da se do septembra obustave sve aktivnosti oko vježbe na Manjači jer te aktivnosti nanose štetu njegovoj predizbornoj kampanji – tvrdi Košarac.

Komentarišući tvrdnje srpskog člana Predsjedništva BiH da se SNSD prepao dolaska 40 britanskih vojnika, Košarac je upozorio da je Ivanić perfidno prećutao razlog koji su britanski mediji naveli u priči o slanju tih vojnika u bih.

– Ivanić je sramno prećutao tvrdnje svojih prijatelja Britanaca da njihovi vojnici u BiH dolaze kako bi spriječili navodni negativni ruski uticaj i rusko miješanje u izborni proces. Ivanić je neko ko bi trebalo da vodi spoljnu politiku ove zemlje i neko ko bi trebalo da kaže da nema negativnog ruskog uticaja u BiH, ali on to ne smije i neće da kaže da se ne bi zamjerio svojim prijateljima u Londonu – istakao je Košarac.

On je naveo da se na isti način u protekle četiri godine ponašao i Ivanićev ministar inostranih poslova Igor Crnadak, koji će ostati upamćen po nesankcionisanim skandalima “Bakirovih ambasadora uperenih protiv interesa Republike Srpske”.

Prihvati notifikacije