Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Košarac: Rano je govoriti o raspodjeli resora u Savjetu ministara

Politika
Autor:

Foto: Srna

Staša Košarac

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da je o raspodjeli resora u Savjetu ministara moguće govoriti nakon definisanja sadržaja i verifikacije izjave u vezi sa njegovim formiranjem.

Košarac kaže da je rano govoriti o raspodjeli resora u Savjetu ministara, ističući da mjesto predsjedavajućeg u ovom mandatu pripada Srbima, a da svakom od tri konstitutivna naroda po tri ministarstva.

– Na temelju važnih političkih stavova SNSD-a, tradicionalnih koalicionih partnera i drugih koji treba da omoguće jedinstvo srpskog naroda na zajedničkom nivou, definisaćemo resore i onda raditi na onome što su naši ciljevi – rekao je Košarac novinarima na Palama.

On je precizirao da će pri tome biti neophodno primijeniti format prema kojem je predsjedavajući Savjeta ministara iz Republike Srpske, a po tri ministarstva pripadaju svakom od konstitutivnih naroda – Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.

Komentarišući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u vezi sa raspodjelom ministarstava u novom Savjetu ministara, Košarac je rekao da niko ne može reprezentaciji Republike Srpske na zajedničkom nivou oduzeti ono što joj pripada.

– Uvažavamo političke ambicije onih koji bi trebalo da predstavljaju reprezentaciju Bošnjaka i reprezentaciju Hrvata, ali definitivno na temelju Ustava i naših bazičnih političkih ciljeva ne može niko ništa uzeti reprezentaciji srpskog naroda, odnosno reprezentaciji Republike Srpske – poručio je Košarac.

Ocjenjujući da se radi o spisku želja Bakira Izetbegovića, Košarac je konstatovao da je legitimno da bošnjačka reprezentacija traži određena ministarstva, kao što je legitimno pravo predstavnika Srba i Hrvata da traže određene resore.

Izetbegović je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA izjavio da ova stranka i njeni partneri treba da preuzmu tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Savjetu ministara.

On je rekao da su redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA ministarstva finansija, odbrane, inostranih poslova, pravde i civilnih poslova.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO