Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kosovska policija OKUPIRALA srpska sela kod Gnjilana, petoro uhapšenih Srba

Hronika
Autor:

Foto: AP/Bojan Slavković/RAS Srbija

Kosovska policija upala je jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana, a oko devet sati jutros uhapšeni su Radovan Stojković, načelnik kosovsko-pomoravskog okruga i Jovan Denić, direktora ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je inače do skoro bio i pripadnik kosovskih bezbjednosnih snaga (KSB).

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije Kulturno-prosvjetnog centra “Božidar Mitrović Šandor”, gdje se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mjestu Šilovo.

Prema saznanjima Blica, oduzeti su i kompjuteri i dokumentacija koji postoje u njihovim kancelarijama, a njihovo ispitivanje je u toku. Nalog za pretres i privođenje poslat je iz Prištine.

Osim ove dvojice Srba, priveden je i Nenad Stojanović, inače automehaničar, zaposlen pri vojsci Srbije u Vranju. Kako javlja RTV Plus, Stojanović je uhapšen jer je, navodno, vršio pritisak na srpske pripadnike KSB da napuste tu službu.

– Ovo je odmazda što su svi članovi KSB iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana – priča izvor Blica sa KiM.

Kako navodi agencija Srna, iz policijskih izvora rečeno je su povod za akciju navodno izjave Srba koji su raskinuli ugovore sa KSB.

– Srbi koji su raskinuli ugovore sa KSB su u izjavama naveli da ugovore moraju da raskinu jer na njih vrše pritisak predstavnici srpskih institucija stacioniranih u Šilovu – navode iz policije za Srnu.

Foto: A. Dimitrijević/RAS Srbija

Prema nezvaničnim saznanjima agencije, specijalna policija ROSU zaplijenila službenu dokumentaciju srpskih funkcionera kako bi utvrdila da li su tačni navodi Srba, bivših pripadnika KSB, da su odmah po raskidu ugovora stavljeni na spisak zaposlenih putem Nacionalne službe zapošljavanja, uz mjesečnu nadoknadu od 30.000 dinara.

Tokom prijepodneva oglasila se i kosovska policija koja je saopštila da je u okolini Gnjilana uhapšeno “pet lica osumnjičenih da su učestvovala u aktivnostima protiv ustavnog poretka i sigurnosti”.

Kako se navodi u saopštenju, kosovska policija istovremeno demantuje medijske navode da je operacija pokrenuta protiv nekih bivših pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga.

– Policijska operacija se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima – piše u kratkom saopštenju.

Čitava akcija kosovske policije počela je u ranim jutarnjim satima, najprije u mjestu Gornji Kusac, u kojoj je učestvovalo desetak policijskih džipova i oko 30 maskiranih policajaca.

Ovim povodom, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održaće konferenciju za medije danas u podne.

Inače, KSB je prošle nedjelje napustilo skoro trideset pripadnika srpske nacionalnosti, i to mahom iz okoline Gnjilana. Uniformu KSB, prošle nedjelje, u jednom danu skinulo je osmoro pripadnika, a zatim još njih dvadesetoro, i to tako što su podnijeli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju.

Kakva će biti do kraja njihova sudbina još je nepoznanica, jer će se o njihovim zahtevima odlučivati u narednih šest mjeseci. Do tada, Srbija poziva ljude da se ne priključuju KSB, jer Albanci zapravo žele da je transformišu u vojsku Kosova, dok kosovski političari već neko vrijeme govore o pritisku koji na njih vrši Srbija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO