Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KOSTUR IZ ŠUME MISTERIJA ZA POLICIJU Iz porodica nestalih žena se NIKO NIJE JAVIO da pita za pronađeni skelet

Hronika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Policijskoj upravi Banjaluka još se niko nije javio kako bi se, davanjem DNK, utvrdio identitet misteriozne žene čiji je skelet pronađen u šumi u banjalučkom naselju Dragočaj, saznaje Srpskainfo.

U Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske obavljena je forenzičko-antropološka analiza kojom je, između ostalog, utvrđeno da se radi o kostima ljudskog porijekla. U nastavku istrage trebalo je utvrditi identitet žene, ali istražioci su udarili u zid.

Olakšavajuća okolnost za policiju, kako se ranije pretpostavljalo, trebala je biti informacija da su prije šest godina nestale tri žene, pa se očekivalo da će ovaj slučaj biti ekspresno riješen.

Dok policija očekuje da joj se građani jave, s druge strane postoji mogućnost da ti isti građani i ne znaju za nesvakidašnji pronalazak.

– Za sada se niko od građana nije javio policiji u cilju utvrđivanja identiteta pronađenog skeleta. Prema procjenama specijaliste sudske medicine, radi se o kosturu žene starom oko šest godina, ali za sada ne znamo o kome se radi – izjavio je izvor iz istrage.

U kritičnom periodu, odnosno unazad šest godina, prema podacima policije RS, nestale su tri žene, ali za sada niko od njihove rodbine nije se javio kako bi utvrdili da li pronađeni kostur pripada nestalom članu porodice.

– Naravno, sve je pretpostavka, jer je moguće da se radi i o nekoj osobi koja uopšte nije u bazi nestalih, ali takva je procedura da se krene od onih koji se zvanično vode kao nestali. Međutim, ono što zabrinjava jeste da se još niko od porodica čiji su članovi nestali u kritičnom periodu uopšte nije javio policiji – objasnio je izvor iz istrage.

Podsjetimo, portal Srpskainfo je prošle sedmice ekskluzivno pisao o pronalasku skeleta u šumi u naselju Dragočaj, a koje je pronašao mještanin Petar Ćosić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Prošao sam sva ratišta, vidio sam sve u životu ili sam barem mislio da sam vidio sve, ali ovo što sam pronašao u šumi toliko me šokiralo da sam jedva kući došao taj dan- rekao je za Srpskainfo potreseni Ćosić.

Nesvakidašnji pronalazak, prema Petrovim riječima, promijenio je život njegovoj porodici, a posebno ljubav prema traženju gljiva.

Petar je 14. jula u jutarnjim časovima otišao u obližnju šumu u potrazi za gljivama.

– Nakon kafe sa suprugom pronašao sam nekoliko gljiva u blizini kuće, pa sam rekao svojoj supruzi Dragani da idem u šumu, jer ih tamo sigurno ima više – prisjetio se Petar kobne nedjelje.

Šuma se nalazi nekoliko desetina metara ispod Ćosićeve porodične kuće, a do nje vodi put preko široke livade.

– Ušao sam u šumu i prešao preko jednog potoka na drugu stranu. Par metara dalje ugledao sam nešto poput kamena. Bio je zelenkaste boje. Pomislio sam odmah otkud takav kamen u ovoj šumi, pa sam prišao bliže. Više ne znam da li sam ga uhvatio rukom ili okrenuo nogom, ali kada sam to učinio zaledio sam se. Nije se radilo o kamenu, već o ljudskoj lobanji koja je bila prekrivena suvim lišćem i sa malo mahovine. Licem je bila okrenuta prema zemlji – prisjetio se Ćosić trenutka zbog kojeg je, kako kaže, zauvijek izgubio volju da ulazi u šumu i traga za gljivama.

U sekundama koje su uslijedile Ćosić je ispod lišća primjetio i patike.

– Pomjerio sam ih, bile su pune sitnih kostiju. Čitav skelet se sada mogao gotovo jasno vidjeti. Bio je obučen u neku plavu haljinu, ali niko to sa sigurnošću ne može više reći, jer se ta tkanina u potpunosti raspala – ispričao je vidno uzbuđeni Petar.

Na kraju je kaže, smogao snage i otišao do porodične kuće, gdje je tek nakon popijene čaše vode ispričao supruzi šta se dogodilo u šumi.

Tužilaštvo rukovodi istragom

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je ranije da su policijski službenici 14. jula ove godine postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u banjalučkom naselju Dragočaj, gdje su pronađeni skeletni ostaci.

– O navedenim okolnostima upoznat je dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a rad na identifikaciji skeletnih ostataka je u toku – objasnila je portparol Policijske uprave Banjaluka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO