Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kovačević: Dan Preda nema mandat da se MIJEŠA u unutrašnje stvari suverenih zemalja

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i, umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU, rekao je danas portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da je novi saziv Predsjedništva BiH, kojim predsjedava Milorad Dodik, usvojio deklaraciju koja se odnosi na potrebu bržeg evropskog puta BiH.

– Umjesto da dobijemo odgovor na tu deklaraciju i izraženu želju BiH da brže ide ka EU, mi dobijamo miješanje u unutrašnja pitanja koje je potpuno neukusno – rekao je Kovačević.

Komentarišući optužbe koje je Dan Preda, govoreći za federalne medije o slučaju “Dragičević”, iznio na račun institucija Srpske, Kovačević je naglasio da institucije Republike Srpske u potpunosti profesionalno obavljaju svoje poslove. Prema njegovim riječima, tako je bilo i u svim ranijim slučajevima i biće i u budućnosti.

– Ukoliko Dan Preda smatra da ima takav mandat i da je pozvan da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da bi trebalo da komentariše eventualno političko nasilje, onda bi najprije trebalo da se okrene prema Francuskoj i da osudi ponašanje francuske policije. U Srpskoj za takvim nečim ne postoji nikakav razlog i potreba – dodao je Kovačević.

On je rekao da je “potpuno neumjesno” da Dan Preda govori i o nadležnostima unutar BiH i da nešto sa nivoa Srpske treba da pređe na nivo BiH.

– To je za nas nedopustivo. U tom kontekstu želim da ga podsjetim da su za ovakvu organizaciju tužilaštva u BiH odgovorne njegove kolege iz EU koje su nam nametnule neustavnu instituciju Visoki sudski i tužilački savjet. Tužioci nemaju odgovornost prema bilo kome i mogu na ovaj način da doprinose eskalaciji problema, umjesto da ih rješavaju. Kompletna odgovornost u ovom slučaju je na tužilaštvu i ono mora dati odgovor, a ovakvi komentari koji dolaze iz EU nikako ne mogu da pomognu u rješavanju tog problema – ocijenio je Kovačević.

Dan Preda je, između ostalog, izjavio da je situacija u vezi sa slučajem “Dragičević” neprihvatljiva.

– Da sam građanin ove zemlje i ja bih vjerovatno bio na ulici i zahtijevao pravdu za Davida. Jasno je da su ti ljudi vrlo razočarani stavom vlasti o ovom pitanju i moje osnovno pitanje je mogu li vlasti Republike Srpske riješiti ovaj problem? Ako se problem ne može riješiti u Republici Srpskoj, dajte onda da razgovaramo o procesuiranju slučaja na državnom nivou – rekao je Dan Preda federalnim medijima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO