Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kozarev: Srbija neće odustati od borbe za istinu o nestalima na Kosmetu

Društvo
Autor:

Foto: Media centar Beograd

Zamijenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev danas je u Kosovskoj Mitrovici, na obelježavanju dvije decenije od otmice devetorice radnika kopa Belaćevac, poručio da Srbija nikada neće odustati od borbe za istinu o nestalim Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kozarev je podsjetio da je riječ o prvom masovnom zločinu nad Srbima u osvit rata na Kosovu i Metohiji, i da je njime najavljena golgota srpskog naroda u pokrajini.

– Današnji dan nas još jednom suočava i sa pravom prirodom borbe onih koji su tvrdili da se na oružje dižu protiv ugnjetavanja. Nikoga naši rudari nisu ugnjetavali! Naprotiv, oni su mukotrpno zarađivali svoj hljeb kopajući ugalj za dobrobit svih na Kosovu i Metohiji. Nema većeg greha nego učiniti nešto nažao čovjeku koji radi za dobrobit čitave zajednice, i upravo otmicom rudara, zločinci su se legitimisali kao teroristi, i za nas će to zauvijek ostati – rekao je Kozarev.

Belaćevac je, kako je rekao, vječni svjedok istine o tome od koga se srpski narod na Kosovu i Metohiji brani i protiv čega se bori.

– Ako i poželimo da zaboravimo, zlo pronalazi način da nas podsjeti na svoje lice, i to lice smo vidjeli u posljednjih mjesec i po dana u barem 15 napada na naše povratnike, hodočasnike, sveštenike, žene i djecu. Istina o nevinim žrtvama je nužna, i bez nje ni istinske stabilnosti, ni pomirenja, ni povjerenja ne može biti – poručio je Kozarev.

Podsjetivši da se još oko 570 Srba na Kosovu i Metohiji vodi kao nestalo, Kozarev je istakao da će Srbija nastaviti da svakoga dana insistira na istini o njima, ali i na istini o sistematskom prikrivanju i zataškavanju zločina.

Članovi porodica otetih rudara, predstavnici lokalne vlasti i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su, uoči komemorativnog skupa “20 godina borbe i traganja za istinom i pravdom”, položili vjence na spomenik “Istina” u Kosovskoj Mitrovici.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO