Biznis

KRAJ MUKAMA PROIZVOĐAČA Država oslobađa od akciza uvoz alkohola kao repromaterijala

Domaći proizvođači sredstava za dezinfekciju, čišćenje i higijenu godinama muku muče s plaćanjem visokih dadžbina, odnosno akcize, kod uvoza etilnog alkohola, koji koriste kao repromaterijal u proizvodnji.

KRAJ MUKAMA PROIZVOĐAČA Država oslobađa od akciza uvoz alkohola kao repromaterijala
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Neke olakšice i rješenja se, međutim, konačno naziru, nakon najnovijih poteza Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Vlade RS.

Po propisima BiH, na uvoz ovog alkohola se prvo plati akciza od 15 KM po litri i PDV, pa se onda ostvaruje pravo na povrat ukupnog tog iznosa, jer se radi o repromaterijalu koji koriste u hemijskog proizvodnji. 

To ne samo da mnogo opterećuje domaće proizvođače, tvrde svi u ovoj branši sa kojima je Srpskainfo razgovarala, već je, zajedno s problemima u tumačenju i primjeni propisa, te nedostatkom određenih pravilnika u ovoj oblasti, pojedine dovelo i do blokade računa i bankrota. 

“Plati pa vrati”

Takav je slučaj preduzeća „Euro Lab“ iz Banjaluke, koje je do nedavno važilo za uspješno preduzeće, a onda, prije nešto više od mjesec dana, moralo da zaustavi kompletnu proizvodnju preparata za dezinfekciju, čišćenje i higijenu, te zaključi knjižice za više od 20 svojih radnika. Sve to zbog naplate „plati pa vrati“ akcize na alkohol, kao i odluka i postupaka dijela službi Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi s tim, iz posljednje tri godine.

Pročitajte još

Nakon tri godine borbe ovog preduzeća da dokaže da su carinske službe UIO pogriješile kada su im krajem 2017. godine obračunale da na uvoz koncentrata koji koriste u proizvodnji na bazi etil alkohola retroaktivno treba da plate čak oko četiri miliona KM akcize i PDV-a, za njih bi konačno mogli doći bolji dani. 

I njihov slučaj, kao i situaciju svih proizvođača u ovoj oblasti, naime, razmotrio je u ponjedeljak Upravni odbor UIO BiH i podržao da se u BiH izmijeni i dopuni Zakon o ackizama, tako da se olakša nabavka alkohola namijenjenog za proizvodnju.

Obustavljene prinudne naplate

Uz to je Ministarstvo finansija RS, dan kasnije, saopštilo da su sve prinudne naplate od strane Uprave za indirektno oporezivanje prema preduzeću „Euro Lab“ obustavljene.

– Vlada RS je na inicijativu Ministarstva finansija RS, na 46. sjednici UO UIO pokrenula izmijene Zakona o akcizama BiH na uvoz alkohola koji se uvozi kao repromaterijal, kako bi se izašlo u susret proizvođačima dezinfekcionih proizvoda, koji u potpunosti zavise od uvoza. Upravni odbor je prihvatio inicijativu i pokrenuo dalju proceduru usvajanja – navodi se u saopštenju Ministarstva finansija RS.

Kako ističu, na ovaj način bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima, među kojima je i preduzeće „Euro Lab“, a građanima bi bilo omogućeno lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera, tako što se na uvoz i isporuku alkohola koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju ne plaća akciza.

– Predloženom izmjenom Zakona ujedno bi se stvorile nove pretpostavke za poboljšanje uslova likvidnosti za uvoznike i proizvođače alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i/ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohol koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza – navode, takođe, iz Ministarstva finansija RS.

Problem dug 15 godina

Iz „Euro Laba“ za Srpskainfo odgovaraju da su predložene izmjene Zakona o akcizama svakako povoljne, iako dolaze kasno, jer se privrednici sa ovim problemom bore više od 15 godina. 

– Možemo reći da će proizvođači iz BiH konačno biti u ravnopravnom položaju sa zemljama u okruženju, koje su odavno pravno regulisale ovu problematiku, naravno ako se ove izmjene usvoje i u daljoj proceduri. Potpuno rješenje bi bilo donošenje ukupnih propisa koji tačno definišu alkohol, denaturisani alkohol za potrebe industrije, listu neophodnih denaturanata i ostalih neakciznih roba na bazi alkohola, kako se više ne bi stvarala dvojba prilikom tarifnog svrstavanja. Ako je problem na koji je ukazivao „Euro Lab“ i naša trogodišnja borba kroz upravni postupak donio nešto dobro, onda je to definitivno mogućnost izmjene Zakona i izrada kvalitetnijih podzakonskih akata. Upravni odbor UIO je prepoznao da postoji problem industrije u BiH i usvajanje predloženih izmjena je svojevrsno priznanje da su dosadašnja zakonska rješenja išla na štetu domaćih proizvođača – kažu u „Euro Labu“. 

Još je nejasno, ipak, kako će se tačno riješiti njihov konkretni problem, kao proizvođača iz tarifnog broja – sredstava protiv smrzavanja na bazi etil alkohola.

Hitno odblokirati račun i vratiti oduzeti novac

Imamo saznanja da je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula formirao komisiju koja treba da ispita naš predmet, te uskoro očekujemo informacije o zaključcima. Nadamo se da će navedena komisija uvidjeti sve propuste u upravnom postupku na koje smo ukazivali prethodne tri godine i da će konačno odustati od retroaktivne izmjene prihvaćenih carinskih prijava, te da će nam hitno odblokirati žiro račun, obustaviti dalje vođenje postupka i vratiti oduzeta sredstva kako bismo što prije nastavili s proizvodnjom i vratili radnike na posao, kaže pomoćnik direktora „Euro Laba“ Vladan Paspalj.