Regioni

Krajputaš junaku Velikog rata u Bileći

U Bijeloj Rudini kod Bileće uskoro će biti postavljen prvi spomenik krajputaš na ovim prostorima, rad trebinjskog vajara Željka Aleksića.

Krajputaš junaku Velikog rata u Bileći
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Krajputaši, koji nisu karakteristični u Hercegovini, za svog pretka Špira Salatića, koji je poginuo prilikom oslobođenja Srbije u Velikom ratu naručio je Dušan Salatić iz Novog Sada.

Ovakve spomenike zovu i „prazan grob“, jer se podižu u znak sjećanja na prerano umrlu, najčešće poginulu osobu, čiji grob je, najčešće, daleko ili se ne zna gde je – kaže Aleksić.

On navodi da je ovo prvi spomenik te vrste koji je izradio.

– Prema kazivanju njegovog praunuka, Špiro je bio srpski vojnik, koji je, kao i mnogo njih iz Hercegovine ostavio kosti negdje u blizini fronta, te je ovo jedini način da se ostavi neki fizički trag o njihovom postojanju. To je bila obaveza potomaka, kada se već ne zna gdje počiva njegovo tijelo – objašnjava Aleksić.

Krajputaš za Špira Salatića izgrađen je od krečnjaka iz Hercegovine, a na spomeniku dominira lik junaka u uniformi, sa epitafom i golubom na bočnim stranama.

Mladi Trebinjac Željko Aleksić napravio je prije nekoliko godina tri i po metra visoku statuu kralja Dragutina, koja krasi portu sabornog hrama u Tesliću, a izradio je i kamene gusle na kojima se može svirati.