Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRALJEVSKA SU SKINUTA S TRONA U svijetu djeci najčešće daju imena koja su POPULARNA I KOD NAS

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Objavljena je lista najpopularnijih imena na svijetu za prethodnu godinu, a i među muškim i ženskim imenima na vrhu se nalaze imena koja su vrlo popularna i kod nas.

Objavljena je lista najpopularnijih imena na svijetu i za dječake i za djevojčice protekle godine i “kraljevska” imena: Džordž, Šarlot i Luis skinuta su s trona, piše The Sun. Podaci su prikupljeni i s Novog Zelanda, iz Turske, Monaka i Albanije i pokazuju koja su bila najpopularnija imena u ovim državama u protekloj godini.

Stranica Nameberry objavila je koja imena najčešće biraju ljudi širom svijeta, uključujući i razne varijante jednog imena. Tako, dok je Olivia prva na listi za 2019. godinu u Ujedinjenom Kraljevstvu, na svjetskoj listi zauzela je treće mjesto.

Na prvom mjestu ženskih imena našla se Mila, koja je bila u Top 10 u Flandriji, Monaku, Nizozemskoj, Novom Zelandu i Škotskoj. Odmah iza nje je Amelia, uz varijantu Amelja.

Sofi zauzima 4. mjesto, a inačica ovog imena, Sofi, našla se u Top 10 u Škotskoj, dok je Isla na 5. mjestu. Sljedeća dva mjesta zauzela su “kraljevska imena”: Viktoria na 6. i Šarlot na 7. Sljedeća je Ema, koju prati Ela, a posljednje mjesto zauzela je Ava.

Dječaci

Kada su dječaci u pitanju, Noah je vodeći na listi nakon što se našao u Top 10 imena na Novom Zelandu, u Škotskoj i u Flandriji. Na sljedećem mjestu je Lukas, treći je Leo, a iza njega se našao Džejms.

Na petom mjestu našao se Louis, iza njega Liam, a na 7. mjestu je Džek. Oliver je zauzeo 8. mjesto i, tek nakon njega, našlo se ime najstarijeg sina vojvode i vojvotkinje od Kembridža, Džoržd. Posljednje mjesto zauzeo je Mateo, ime koje je bilo popularno u Albaniji i Monaku.

– Ove liste napravljene su, prije svega, na osnovi toga koliko puta je neko ime završilo u Top 10 na nacionalnom nivou, uzimajući u obzir i druge liste u kojima je visoko rangirano (ako su dostupne) i gledajući popularnost srodnih i sličnih imena – kažu sa portala Nameberry, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO