Društvo

KRATAK DAH I KORONA Dr Tatjana Radosavljević otkriva koji signal pokazuje da je kovid zahvatio pluća

Među simptomima koji se dovode u vezu sa kovidom-19 je i kratak dah. Kakva je njegova veza sa novim sojem korona virusa?

KRATAK DAH I KORONA Dr Tatjana Radosavljević otkriva koji signal pokazuje da je kovid zahvatio pluća
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Dr Tatjana Radosavljević objasnila je i šta znači “long kovid” kao i simptome koji ukazuju na da je virus zahvatio pluća.

– Kratak dah može da se javi u akutnoj infekciji, a može da prati i ljude koji su preležali kovid i imali teške forme infekcije – objašnjava dr Tatjana Radosavljević i dodaje: “Osećaj nedostatka vazduha, odnosno kratak dah, nije simptom koji može da signalizira da ste zaraženi kovidom-19. Osnovni simptomi koji govore da kovid postoji, jesu povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima, opšte loše stanje, gubitak čula ukusa i mirisa, i eventualno dijareja. Svako pogoršanje disanja kod pacijenata koji boluju od kovida, zahtijeva hitno snimanje pluća kako bi se vidjelo koliko je upala ovog organa raširena. Kratak dah nije simptom specifičan samo za kovid. Pojavljuje se i kod drugih viursnih respiratornih infekcija. Kada vam je zapušen nos, vi možete da teško dišete i da imate osjećaj nedostatka vazduha, to se može javiti kod bilo koje virusne upale pluća”.

Pročitajte još

Kratak dah nakon preležane korone

Nedostatak vazduha, kako je doktorka napomenula, može se javiti kod pacijenata koji su bolovali od korona virusa.

– Pluća takvih pacijenata moraju da se oporave, određen broj njih može da ima smanjene spirometrijske vrijednosti i jako je važno da rade vježbe disanja kojima se proširuju grudni koš i pluća, do kojih dospijeva više krvi, pa ona brže zarastaju – dodaje doktorka i kaže da se vježbe disanja, koje su poput joga disanja, mogu raditi i bez sprava i uz pomoć određenih aparata. Navodi primjer vježbe koja se radi u 1deset serija, tri do četiri puta dnevno, a tokom koje pacijent pokušava da disanjem održi tri loptice na površini. Na taj način se pluća šire, a dobar dio pacijenata se oporavio zahvaljujući ovoj metodi.

– Ako to ne pomogne – mada moram da napomenem da protokol liječenja ne postoji jer svi i dalje učimo, mogu da se daju i kortikosteroidi, i to u manjim dozama u dužem vremenskom periodu – rekla je ona.

Doktorka ističe da ona primjenjuje kortikosteroide u liječenju i da oni daju zadovoljavajuće rezultate, kako na “subjektivnom planu jer pacijent više nema osjećaj nedostatka vazduha tako i na skeneru pluća, koji ne može da se radi svakog mjeseca”.

– Treba organizmu dati šansu da se oporavi. Skener pluća uz dozvolu pacijenta može se raditi na svaka dva do tri mjeseca, nakon čega se njegov rezultat poredi sa snimkom pluća po izlasku iz bolnice – ističe ona.

Napominje da je važno uraditi i ultrazvuk srca, jer se kod pojedinih pacijenata javlja lupanje srca i povišen krvni pritisak, ali i problemi sa centralnim nervnim sistemom koji zahtijevaju procjenu neurologa.

– Svim pacijentima koji boluju od aktivnog kovida savjetujem da ne prestaju sa uzimanjem probiotika koji pojačavaju lokalni imunitet u crevima. Jako su važne dobre bakterije u crevima. Probiotici ne mogu da naškode, a donose dosta toga dobrog – rekla je dr Radosavljević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uz savjete ljekara – bilo uz pomoć vježbi, koritikosterioida ili probiotika, treba polako smanjiti broj pogoršanja na plućima.

Šta sve treba znati o “dugom” kovidu?

Pomenuti lokalni imunitet u crevima povezan je sa mehanizmom nastanka dugog (long) kovida, koji tek treba ispitati.

– Jedna od teorija kaže da se čestice virusa mogu zadržati u tankom crijevu odakle mogu da povremeno – ali se to još ne zna, jer je prošlo jako malo vremena, izazivaju pogoršanja opšteg stanja ili pak vlastite ćelije organizma izazivaju autouimunu reakciju organizma – ističe dr Radosavljević.

Šta je zapravo dugi (long) kovid?

Doktorka Radosaljević kaže da je prvo važno razlikovati aktivnu kovid infekciju, oporavak koji se odvija sporo, ali i oporavak koji karakterišu faze poboljšanja i pogoršanja, odnosno oporavak koji stalno ide “gore-dole”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Dakle, postoje pacijenti koji se oporavljau sporo, ali oporavak ide uzlaznom putanjom i oni čiji je oporavak sinosuidni – počnu da se osjećaju bolje i onda dođe do pogoršanja u koja spada i skok D-dimera – kaže nam i dodaje da dugi kovid nije simptom kovid infekcije već sindrom (simptom) ozdravljenja, tokom dugog kovida pluća se oporavljaju. On se odnosi na ljude koji su prije nekoliko mjeseci imali kovid, a kod koji se oporavak odvija sporije i praćen je pogoršanjem i poboljašanjem stanja. Ne radi se o akutnoj infekciji -napominje.

Sam oporavak, kako dodaje, zavisi od toga koliko je infekcija u startu zahvatila pluća i koliko sporo i na koji način se povlače promjene na plućima. Ističe da dugi kovid ne obuhvata samo pluća, već i srce, centralni nervni sistem…

Dugi kovid se javlja kod većine pacijenata koji su imali teške forme bolesti.

 – Oporavak jeste spor jer se i kod obične bakterijske upale pluća kada daju antibiotici, proces oporavka traje šest mjeseci. Treba vremena da se pluća oporave. Kod kovida je to mnogo duže jer virus uvijek prođe kroz ovaj organ, neke manje, a neke više ošteti  – poručuje dr Radosavljević.

Koliko su pluća oštećena, kako objašnjava, određuje se prilikom analize skenera ovog vitalnog organa. Maksimalan broj oštećenja je 25.

– Ako je rezultat 4/25, to znači da je u pitanju lakši oblik, ako je rezultat iznad 11 odnosno 12/25, u pitanju su teži oblici koji moraju da se liječe bolnički. Kako će se pluća oporavljati, zavisi od toga koliko su oštećena – napominje, piše Blic žena.