Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRATKE, ALI UPEČATLJIVE PRIČE Filmovi o osobama sa invaliditetom OSTAVLJAJU BEZ TEKSTA (FOTO)

Kultura
Autor:

Foto: Borislav Ždrnja/RAS Srbija

Puna kino sala, dobra energija i kratke, ali upečatljive filmske priče koje ostavljaju bez daha – u takvoj atmosferi sinoć je otvoren deveti festival “Uhvati film”, posvećen osobama sa invaliditetom.

Festival je u “CineSrar Cinemasu” u Delta planetu u Banjaluci otvorila ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić. Trivićeva je poručila da ova filmska smotra doprinosi bogatstvu umjetničkog stvaralaštva, te podstiče mlade generacije stvaralaca na nove poduhvate.

Direktorka festivala Dušica Lipovac istakla je da je glavni cilj festivala da se smanje predrasude prema ljudima sa invaliditetom, te da ih podstakne da se uključe u sve društvene tokove.

Tokom tri festivalska dana biće prikazana 24 filma iz 12 zemalja, izabrana u konkurenciji čak 586 flmova pristiglih na konkurs. Smotru je otvorio kratki film RTRS  “Ne izostavljajte nas” u kojem su glavni junaci djeca iz banjalučkog centra “Dajte nam šansu – Zvjezdice”.

I filmovi iz Francuske, Indije, Italije, Rusije, Velike Britanije i Njemačke, koje je sinoć vidjela publika, donose priče o djevojčicama i dječacima sa invaliditetom.

Danas i sutra festival se seli u “Staklenac” u banjalučkom Gradskom parku “Petar Kočić”, a uz projekcije filmova, publici se nude i prateći sadržaji: izložba fotografija, performansi i panel diskusije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO