Biznis

KREĆE RASPODJELA 330 MILIONA EVRA Centralna banka BiH dobila odluku

Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona evra koji je usvojen juče na sjednici Savjeta ministara proslijeđen je jutros Centralnoj banci BiH.

KREĆE RASPODJELA 330 MILIONA EVRA Centralna banka BiH dobila odluku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To znači da će Centralna banka već danas moći rasporediti ova sredstva, piše Avaz.

Riječ je o iznosu od oko 330 miliona evra za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica koji je MMF odobrio BiH početkom aprila, a dogovor oko raspodjele dogovorili lideri na sastanku 11.aprila s članovima Delegacije EU i Ambasade SAD.

Novac je već ranije uplaćen i nalazi se na računu Centralne banke BiH ali je potrebna bila posebna odluka Savjeta ministara, na šta su prije nekoliko dana upozorili i iz Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu.

Prema ovoj odluci 330 miliona evra će se dijeliti na način da će Republici Srpskoj pripasti 37,5 odsto, FBiH 61,5 odsto, te da će se novac koji pripada FBiH podijeliti na način da 50 odsto ostaje na federalnom nivou, a 50 odsto se dijeli kantonima. To je dogovoreno i u pismu namjere s MMF.