Hronika

KRIMINALCI PONOVO U AKCIJI Krađa ’dvica’ se vratila na ulice

Velike akcije i brojne aktivnosti koje su policijske agencije u BiH pokrenule nakon ubistva sarajevskih policajaca doprinijele su drastičnom smanjenju krađa skupocjenih vozila, prije svega u Sarajevu. Ozbiljni automafijaši ili su iza rešetaka ili su se primirili. Međutim, krađe starijih vozila, ponajviše “golfa” druge generacije, u društvu poznatijeg kao „dvica“, ponovo su u trendu, otkriva policijski izvor.

KRIMINALCI PONOVO U AKCIJI Krađa ’dvica’ se vratila na ulice
FOTO: MOJAUTO.RS/RAS SRBIJA

Drugi ključ

Prema riječima izvora, krađu “golfova” vrše čak i maloljetnici, jer im nije potrebna sofisticirana oprema niti „iskustvo“ od starijih kolega.

„Dvicu“ je u nekim situacijama moguće otvoriti čak i ključem drugog vozila – pojašnjava izvor.

Ali, šta je, zapravo, motiv krađe “golfa 2”? Ekonomska situacija u Sarajevu, pa tako  i u BiH, izuzetno je loša. Građani i dalje voze vozila stara i po 30 godina, a među njima je najpopularnija „dvica“.

Razloga je mnogo, od toga da dizelski motori troše veoma malo goriva pa do toga da su održavanje i dijelovi jeftini. Međutim, za razliku od ranije, kada ste dio za “golf“ mogli kupiti i na trafici, sada je situacija drugačija, kaže izvor.

– To se posebno odnosi na blok motora koji  skoro da se  više i ne može naći na autootpadima. Godine habanja vozila učine svoje i blokovi motora pucaju. Dovitljivi kradljivci tako su shvatili da im se isplati ukrasti “golf”. Skinu blok motora i vozilo ostave. U nekim slučajevima uzmu još neke interesantne dijelove, kojih, takođe, nema na tržištu – kaže izvor.

Koriste kao prevoz

Sagovornik Avaza je rekao da ima i slučajeva da se „dvice“ kradu isključivo radi potreba činjenja krivičnih djela, kao što su krađe, razbojništva.

– Bilo je situacija i da počinioci ukradu vozilo radi „prijevoza“. Odu od tačke A do željene tačke B ili dok im ne nestane goriva, i samo ostave vozilo – zaključio je.

Svega sedam oglasa

Da je nestašica blokova motora za “golf 2”, uvjerili smo se i posjetom na jednom poznatom oglasniku, gdje smo pronašli svega sedam blokova motora za „dvice“. Interesantno je da su svi iz različitih gradova, po jedan iz Gradačca, Sarajeva, Olova, Banjeluke, Tomislavgarada, Živinica i Dervente. Najniža cijena je za benzinski motor – 30 KM, pa do 140 KM za dizelske motore.