Svijet

KRITIČAR ZELENSKOG PRONAĐEN MRTAV Tijelo nađeno u Podmoskovlju, tragovi vode u Kijev

Bivši ukrajinski poslanik Ilja Kiva pronađen je mrtav u Rusiji, a neimenovani ukrajinski izvor rekao je za Rojters da je za njegovo ubistvo odgovorna Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU).

KRITIČAR ZELENSKOG PRONAĐEN MRTAV Tijelo nađeno u Podmoskovlju, tragovi vode u Kijev
FOTO: @NV_TIME/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kiva je bio poslanik u ukrajinskom parlamentu prije početka specijalne ruske vojne operacije u februaru 2022. godine, ali je tokom rata bio u Rusiji. Televizija REN javila je da je tijelo bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive pronađeno u Podmoskovlju.

– Tijelo poznatog ukrajinskog političara, bivšeg poslanika Vrhovne rade Ilje Kive, pronađeno je u podmoskovskom Odincovu – javila je televizija. Okolnosti i uzroci smrti bivšeg poslanika Rade nisu poznati. Na licu mjesta nalaze se pripadnici hitne službe.

Brojni ukrajinski mediji pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Kiva ubijen u Podmoskovlju u okviru “specijalne operacije SBU”. Posljednji post na “Telegramu” Kiva je posvetio krahu politike Volodimira Zelenskog i pozvao ga da izvrši samoubistvo.

On je poznat po tome što je kritikovao zvanični Kijev, zbog čega je zatražio politički azil u Rusiji. U Ukrajini je optužen za izdaju zemlje. On je prošle godine saopštio da su oficiri ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i ruske vojne obavještajne službe (GRU) spriječili njegovo ubistvo.

U novembru ove godine, sud u Lavovu osudio je Kivu u odsustvu na 14 godina zatvora uz konfiskaciju imovine. Proglašen je krivim za pozive na “agresivni rat” i nasilnu promjenu vlasti, izdaju i javnu upotrebu komunističkih simbola. On je stavljen na međunarodnu potjernicu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije