Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KRITIČNO U MEĐUGORJU Još pet časnih sestara zaraženo koronom, jedna u teškom stanju

Regioni
Autor:

Foto: Al Jazeera Balkans/Youtube/screenshot

Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja zaraženo je korona virusom, a situacija je alarmantna u ovoj opštini zbog velikog broja kontakata, objavljeno je u srijedu u Mostaru.

– U Čitluku su sve zaražene časne sestre. Očekujem da će velika većina njih u samostanu biti zaražena. Pružićemo im sve što je moguće kako bismo im pomogli – rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru direktor Zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Nermin Avdić.

Pojasnio je kako su svih pet testiranih časnih sestara bile pozitivne na COVID-19. Dr. Avdić je dodao kako još šest časnih sestara ima temperaturu i simptome koji bi mogli ukazivati na korona virus. Jedna časna sestra se nalazi u Covid-bolnici u Mostaru i u teškom je stanju, prenosi N1.

– U Čitluku stanje je alarmantno. Imali smo ogroman broj kontakata sa zaraženima – pojasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ. Pri tome je pozvao sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima da se jave ljekarima i stave u izolaciju kako se ne bi stvarali novi slučajevi zaraze i lokalnog prenosa.

Vlasti u ovom kantonu su još juče stavile su u karantin manastir časnih sestara u mjestu Miletini, kao i ‘Majčino selo’, dom za nezbrinutu djecu, u kojem se nalazi 50-ak štićenika.

Tamo su upućene i medicinske ekipe te ekipe za dezinfekciju cijelog centra za djecu. Zajedno sa njima u izolaciji su i sveštenici iz područne kancelarije u Međugorju.

Ljekari vjeruju kako je korona virusom bila zaražena jedna časna sestra koja je boravila u Italiji, te ju je prenijela na druge.

U Hercegovini je u srijedu registrovan još jedan slučaj povezan sa zarazom iz samostana časnih sestara. U pitanju je muškarac sa područja Širokog Brijega.

U posljednja 24 sata na području dva kantona, Hercegovačko-neretvanskog i zapadnohercegovovačkog korona virusom je zaraženo još 11 osoba.

Ukupno su zaražene 82 osobe, od čega je četvoro preminulo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO