Kolumne

Kritika radi kritike

Više od tri decenije slušamo priče o tome kako je nezavršeni dio hotela Palas ruglo u centru Banjaluke. Slušali smo razne eksperte koji su pričali kako tu treba da se podigne neki velelepni objekat. Nešto po čemu će grad na Vrbasu da bude prepoznatljiv.

Kritika radi kritike
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Slušali smo sve i svašta i konačno dočekali da se krene u radove, ali sad izbiše drugi problemi. Prije nekoliko dana predstavljen je izgled novog hotela “Palas”, koji će biti neboder od 100 i više metara u samom centru grada.

Nakon što je predstavljen izgled novog hotela javili su se “dežurni kritičari” na društvenim mrežama. Iskritikovali su sam izgled. Kažu da neboderima nije mjesto u centru grada.

Većina tih komentara dolaze od onih koji apsolutno nisu ni imali uvida do sada s hotelom “Palas”, pa se čini da su krenuli u kritiku onako reda radi, nekako čisto da sačuvamo tradiciju, jer ovdje ništa ne može proći bez kritike.

Na javnim raspravama koje su organizovane za hotel “Palas” nije se pojavilo ni 10 ljudi. Ni na jednoj raspravi nije bilo velikih “galamdžija”, ali sada sebi daju za pravo da iznose mišljenje i kritikuju. Kritika radi kritike apsolutno nije dobra.

Pročitajte još

I tu više nije stvar da li je gradonačelnik Draško Stanivuković ili Igor Radojičić. Jer slično su “dežurni kritičari” radili i kada je Igor završavao Istočni tranzit, uređivao centar grada. Svi su ga kritikovali, a danas su svi ponosni na ono što je urađeno.

Jedini koji imaju pravo reći bilo šta su arhitekte koji su se i javili s argumentima.

Jedan od boljih opisa dao je i profesor Ognjen Šukalo kada je uporedio hotel “Palas” sa slonom i mišom. Što je u konačnici i izgled hotela “Palas”.

Ali, kritikovati sve živo, šta god da se uradi, apsolutno ne donosi boljitku. Niti će ikad donijeti. 

Ne možemo i ne smijemo uzimati sve kao dobro, ali ni da je sve loše. Jer sredina je uvijek blizu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije