Društvo

KRIVA IZGLEDA ZASTRAŠUJUĆE Srbiji prijeti eksponencijalni rast broja zaraženih

Termin koji je nas proljetos plašio u vezi sa korona virusom svakako je bio "eksponencijalni rast krive".

KRIVA IZGLEDA ZASTRAŠUJUĆE Srbiji prijeti eksponencijalni rast broja zaraženih
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ovim terminom stručnjaci su objašnjavali rast zaraženih, a sudeći prema trenutnim brojkama i izjavama Kriznog štaba Srbije, ova situacija je ponovo aktuelna.

Prema statističkim podacima kriva koja predstavlja broj zaraženih u Srbiji nikada nije ovako izgledala, bukvalno je “eksplodirala”.

Prvi drastičan skok bio je u ponedjeljak, sa 341 na čak čak 1.053 zaraženih za 24 časa. A onda juče novi šok – 1.328 novozaražanih sa 24 sata.

FOTO: PETAR ŽIVKOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: PETAR ŽIVKOVIĆ/RAS SRBIJA

Tokom maja i septembra ova linija je bila na najnižim vrijednostima, a tokom aprila i jula imali su najveće skokove, odnosno pikove, piše Blic.

Čak ni tokom prethodna dva pika kriva nije išla ovako oštro naviše. Svaki put broj novozaraženih je opisivao blagi polukrug, ali sad kriva ide kao strijela ide u visinu.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da smo tek na početku, da ovo nije sam vrh ovog, trećeg talasa. Jedini način da se situacija stabilizuje jeste da se, kao i prethodna dva puta, kriva izravna. To znači da se pik može i prolongorati, ali je bitno da ne dođe do konstantnog strmog rasta krive, a onda i potpunog kolapsa zdravstvenog sistema.

Jer to bi značilo da će u jednom momentu biti ogromna navala za bolničkim liječenjem, a to nijedan zdravstveni sistem ne može da izdrži.

Najjači talas do sada

Zbog toga je najvažnije poštovati mjere, a o ovome je govorio i imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

– Treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, a da će to i biti i koliko će trajati zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mjera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, kako ne bismo doživjeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti – naveo je dr Janković.

Pročitajte još

O tome koliko će kriva rasti koliko će ovaj period trajati govorio je i epidemiolog dr Predrag Kon.

– Očekuje se taj porast da traje još ove nedjelje i sljedeće. Ako uspjemo da ga usporimo, onda će i treće nedjelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Poslije toga, nadam se da ćemo uspjeti da zaravnimo krivu – upozorio je dr Kon prije dva dana.

“Ovo se ubrzava”

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Njegov riječi juče su bile još dramatičnije:

– Mi se, nažalost, nalazimo u jednom eksponencijalnom usponu. Ne možemo da očekujemo ni zaravavnjanje ni usporavanje. Ovo se ubrzava i dobija tek snagu u Beogradu i drugim gradovima – rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Osim toga, kako je rekao, realni broj zaraženih i više od pet puta veći od brojke koja je prikazana. To ponovo potvrđuje činjenicu da imamo veliki broj asimptomatskih slučajeva, odnosno takozvanih superprenosioca virusa – ljudi koji imaju koronu, a nijedan simptom i zato je veoma važno da svi nosimo maske.

Ovo nije kraj…

Kada će kriva potencijalno početi da se ravna, prognozu je dao prof. dr Petar Kočović preko svog matematičkog modela.

On je naveo na svom profilu na Fejsbuku da broj zaraženih može početi da opada tek sredinom sljedećeg mjeseca, odnosno, poslije 15. ili 20. novembra.

To potvrđuje i mišljenje dr Kona da će brojke tek da rastu…

Beograd uvijek prvi

Od današnje 1.382 zaražene osobe za samo 24 sata – čak 642 je iz Beograda. Novi Sad broji 68, Kragujevac 54, Šabac 39, Požarevac 30, Niš 26, Valjevo 24, Kraljevo 21, dok ostali imaju manje od 20.