Kolumne

Kriva je korona

Dok je virus korona u većini država svijeta problem, kod nas je, osim što je problem, i jako dobar izgovor.

Kriva je korona
FOTO: SRPSKAINFO

Izgovor za nesposobnost, izgovor za zaduženja, nerad, za dodatno bogaćenje mimo zakona, zabranu okupljanja, nedostatak novih ideja… Izgovor za loše zdravsto, otpuštanje radnika, za nenapredak ka Evropskoj uniji, za loše pravosuđe, za sve što im padne na pamet…

Sudeći prema izjavama pojedinih političara, u Bosni i Hercegovni se prije početka pandemije živjelo toliko dobro da je isključivo korona kriva za sve neuspjehe. 

Da li misle da je građanima nešto udarilo u glavu pa se ne sjećaju perioda od prije par mjeseci ili je ipak njima nešto udarilo u glavu? Možda kampanja?

Šta misle političari kada kažu da smo prije korone imali najveći postdejtonski ekonomski uspjeh? Šta misle kad kažu da smo stabilni? Kad izjave da malo koja velesila u svijetu može da nam parira?

Pročitajte još

O tome ko u svijetu može da nam parira bi se dalo raspravljati, ali ako u obzir uzmemo korupciju, nepotizam, kriminal, zaduženja… Ali, nije to sad tema.

Tema su izjave političara koji se građanima obraćaju kao maloumnicima kojima je ispran mozak i koji nemaju pojma kakvo je stanje u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, odnosno cijeloj BiH. To mogu pričati nekom ko ne živi ovdje, ali nama koji smo tu nikako.

Ova zemlja se guši u dugovima, koje će vraćati djeca naše djece, pa i njihova djeca, a oni nam prodaju priču kako smo zamalo ostavrili uspjeh, i to ne bilo kakav, nego istorijski. 

Istina je da je pandemija uticala na čitav svijet, pa tako i na nas i da su gotovo sve oblasti pretrpile velike gubitke, ali je daleko od istine da bi ovde bilo bolje, u odnosu na prethodne godine, da nas nije zadesila korona.

To više nisu priče ni za malu djecu, a kamoli za odrasle građane s pravom glasa, kojima se oni koji pričaju ovakve priče uglavnom obraćaju.