Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KRIZA NIJE PROŠLA” Dodik poručuje da mjere zbog epidemije moraju biti rigoroznije

Politika
Autor:

Foto: D. Čolović/RAS Srbija

Situacija sa virusom korona je veoma ozbiljna i u RS i regionu i sve mjere koje su uvedene u RS su bile potrebne.

Ovo je danas u Trebinju rekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– To znači da potrebno primjenjivati još rigoroznije mjere, jer epicentar krize sigurno nije prošao i on ne zavisi od nas. Okruženje je takvo kakvo je i moramo učiniti sve da ne izgubimo relativno dobre efekte prvog mjeseca epidemije u RS. Preventivne mjere su učinile da zdravstveni sistem može da podnese pritisak i u ovom trenutku je spreman i nije opterećen epidemijom virusa korona,  u smislu da ne može da izvršava obaveze prema pacijentima – istakao je Dodik.

On je dodao da je u RS slobodno oko 50 respriratora, naručeno je 130 koje su kupile institucije RS, a putem humanitarnih dostava zemalja prijatelja, te Svjetske organizacije i EU očekuje se da će taj broj biti preko 200 respiratora.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– U Trebinje će stići jedan broj respiratora, čim stignu u RS, kako bi u trebinjskom bolnici bilo deset respiratora – naveo je Dodik.

On je naglasio da životnih namirnica u RS ne fali, a da Srpska ima zaliha osnovnih životnih namirnica do kraja godine.

– Mjere koje su poduzete u Trebinju odgovaraju situaciji i zahvalan sam svim Trebinjcima na podršci mjerama, pozivam ih da i dalje rade sve što sami mogu da se zaštite. Treba izbjeći svaki socijalni kontakt, a onda smo spasili sve ljude oko sebe i uticali na to da epidemiju što je brže moguće suzbijemo – istakao je Dodik.

On je dodao da je veliki gubitak u privredi već sad jasan, i da je sadašnji zastoj koštao RS oko 800 miliona KM u prvih mjesec dana.

– Zato biramo pažljivo mjere, da prije svega sačuvamo radna mjesta, a Vlada RS je uplatila doprinose za sve radnike u djelatnostima koje ne rade. U aprilu će biti uplaćene osnovna plata od 520 KM sa doprinosima za sve one koji neće raditi, a Vlada RS će to uplaćivati sve dok traje kriza – istako je sprski član Predsjedništva BiH.

“RS dala prijedlog podjele kriznog paketa MMF, zapelo u Federaciji BiH”

Imajući u vidu situaciju sa virusom koronau BiH, predložili smo da „krizni“ paket MMF-a u iznosu od 330 milona dolara, bude podijeljen na način da 39,5 bude za RS, 59,5 za Federaciju BiH i jedan odsto za distrikt Brčko, istakao je Dodik.

– U okviru Federacije BiH postoji saglasnost hrvatske strane sa takvom raspodjelom, a ono što je nejasno u Federaciji je kako će se dijelIti između kantona i tu je zapelo. Bošnjaci smatraju da taj novac treba podijeliti shodno popisu stanovišta, što najbolje govori o njima. Mislim da je obim zarade jednak i u Federaciji BiH i RS i jednako imamo i troškove. Vidjećemo kako ćemo dogovoriti – poručio je Dodik.

On je dodao da MMF čeka da se u okviru BiH dogovori i raspodjela između entiteta, a u okviru Fedracije BiH između kantona i Federacije, kako bi se donijela odluka.

– Vjerujem da će to biti rješeno u nekoj od narednih sedmica – poručio je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO