Društvo

Krizni štab u Srbiji usvojio nove mjere: Za vikend neće raditi ništa osim prehrambenih trgovina, zdravstvenih ustanova i pumpi

Na sjednici Kriznog štaba usvojene su mjere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedjelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane.

Krizni štab u Srbiji usvojio nove mjere: Za vikend neće raditi ništa osim prehrambenih trgovina, zdravstvenih ustanova i pumpi
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Za razliku od prethodnog vikenda, mjere stupaju na snagu u petak 12.03. u ponoć, saznaje Blic.

O režimu, odosno o mjerama koje će biti na snazi od ponedjeljka, javnost će biti obavještena u nedjelju.

Pročitajte još

Podsjećamo, ponovo imamo rast broja zaraženih, a ovo najbolje ilustruje činjenica da je posljednjih dana skoro trećina svih testiranih bila pozitivna na kovid-19. U srijedu smo imali 4.590 novozaraženih, što je najveći broj pozitivno testiranih još od 18. decembra, kada smo bili u piku trećeg talasa korona virusa.

Prateći suvu statistiku, bližimo se brojki od 800 zaraženih na 100.000 građana, a time i takozvanoj “crnoj korona zoni”. Ono što takođe zabrinjava jeste i činjenica da smo četvrti u Evropi po broju zaraženih i umrlih u odnosu na broj stanovnika. Ispred nas su samo Češka, Estonija i Crna Gora.

Nova lokalna žarišta se svakodnevno smjenjuju, a shodno tome stalno raste i broj hospitalizovanih kao i najtežih bolesnika pa smo tako u sredu “prebacili” cifru od 200 pacijenata na respiratorima i taj dan 212 ljudi je bila potrebna potpora vještačkih pluća.

Prihvati notifikacije