Kultura

KROZ KREATIVNI AVGUST “ZDRAVO DA STE” Oslikani murali u parku Mladen Stojanović (FOTO)

Tokom Kreativnog avgusta ove godine u okviru radionice murala 11 mladih je oslikalo 11 murala.

KROZ KREATIVNI AVGUST “ZDRAVO DA STE” Oslikani murali u parku Mladen Stojanović (FOTO)
FOTO: ZDRAVO DA STE

Imali su zajednički cilj, a to je predstaviti kistom ideju „Zajednica“. Grupu je mentorisala akademska slikarka Nataša Konjević. Nataša ih je vodila kroz cijeli proces od ideje, preko pripreme skice, do samog oslikavanja površine.

– Neki su imali više, neki manje iskustva, neki su bili razočarani što ne oslikavamo zidove našeg omladinskog centra (i mi smo vjerujte nam), nekima su cerade bile baš fora, neki su slikali vrlo dosljedno u terminima predviđenim za radionicu, neki su dolazili i kad niko ne dolazi… Kako god bilo, sve cerade su dobile novi identitet i sada se foliraju u Parku Mladen Stojanović – rekli su orhanizatori.

Zadovoljstvo postignustim pokazali sui  učesnici.

– Prije svega, bilo je jako zabavno, oslikavanje murala mi je pružilo “flow” kao i slikanje na platnu. Naučila sam nekoliko važnih stvari vezano za oslikavanje murala, ali i za slikanje uopšteno, gdje bih izdvojila prvenstveno različite načine prenošenja skice na površinu za slikanje, o čemu ranijie nisam ništa znala… Prvi put sam slikala ljudska lica, i to sam izabrala prvi put da uradim baš u javnosti pred mnogo posmatrača. Vjerujem da je za taj izlazak iz zone komfora presudan i uticaj voditelja radionice, Nataše. U svakom slučaju, bilo je baš lijepo, voljela bih da ta radionaca bude i dogodine – navodi Anđela Velimir koju su, po njenim riječima, svi mladi ljudi koji su učestvovali inspirisali da slika drugačije nego što je to do sada radila.

Katarina Đaković ipak misli da bi bilo zabavnije da su oslikavali zidove.

– Radionica murala koja je održana u sklopu Kreativnog avgusta bila je jedno veoma zanimljivo ali i poučno iskustvo za mene. Oduševljena sam radom i zalaganjem Nataše Konjević koja je vodila radionicu murala, mnogo nam je pomogla i naučila nas zanimljivim činjenicama o muralima. Drago mi je što sam imala priliku da je upoznam i da radim s njom – rekla je ona.

Đorđe Božić se zahvaljuje na prilici za učešće i dodaje – Svoje učešće smatram sticanjem iskustva ali pored toga upoznao sam divne ljude sa kojima dijelim interesovanja. Takođe, srećan sam što sam donekle stekao vještinu zidnog slikanja i bilo mi je zadovoljstvo raditi sa Natašom Konjević od koje smo svi naučili mnogo. Ovu radionicu doživljavam kao korisno vrijeme koje sam uložio u svoj lični napredak. Radujem se radionicama sledeće godine.

Marijana Đaković kaže da je to bilo jedno lijepo iskustvo.

– Oduševljena sam radom i ljubaznošću Nataše Konjović, koja se zaista potrudila oko svega i dala nam dosta korisnih savjeta – rekla je.

U svakom stvaralačkom procesu umjetnik daje dio sebe u svoje djelo i tako mu omogućava da živi svoju svrhu van njega.