Digitalna Srpska

“KRŠILI ZAKON O TRŽIŠNOM TAKMIČENJU” Podignuta najveća tužba u posljednjih 20 godina protiv Gugla

Američko ministarstvo pravde i 11 saveznih država podigli su tužbu protiv Gugla zbog navodnog kršenja zakona o tržišnom takmičenju i zloupotrebe položaja kako bi otjerao konkurenciju.

“KRŠILI ZAKON O TRŽIŠNOM TAKMIČENJU” Podignuta najveća tužba u posljednjih 20 godina protiv Gugla
FOTO: DANIEL DEME/EPA

To je ujedno najveća tužba u posljednjih 20 godina, a stručnjaci ju upoređuju s nekim od legendarnih tužbi poput one protiv Majkrosofta iz 1998. i AT&T-a iz 1974. godine.

Naime, u pripremi je još nekoliko manjih tužbi, a koje se dotiču i Guglove zlatne koke, digitalnog oglašavanja. Očekuje se da bi grupa advokata mogla da podine novu tužbu upravo zbog načina na koji taj gigant zarađuje od digitalnog oglašavanja.

Podsjetimo, Gugl već ima nekoliko sličnih tužbi. Najpoznatije su one kazne koje mu je odredila Evropska unija zbog nepoštene poslovne prakse. Tako je gigant prošle godine morao da plati 1,7 milijardu dolara jer je onemogućio internet stranicama da pronalaze oglašivače putem Guglovih konkurenata, 2,6 milijardi dolara u 2017. jer je favorizirao kanale prodaje u pretrazi, kao i 4,9 milijardi dolara 2018. jer je blokirao konkurente u Android operativnom sustavu, prenosi Telegraf.