Politika

Krstan Simić: Osporavanje imena Republike Srpske je IGRA VATROM koja nikom ne treba

Ustav BiH sadrži naziv Republika Srpska kao ustavnu kategoriju na državnom nivou i zaista ne vidim način na koji bi se raspravljalo na tu temu u okviru Ustavnog suda BiH.

Krstan Simić: Osporavanje imena Republike Srpske je IGRA VATROM koja nikom ne treba
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJ

To za Srpskainfo kaže bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić, komentarišući najavu SDA da će pred tim sudom pokrenuti inicijativu za preispitivanje imena Republike Srpske.

Vlast i opozicija u BiH prepoznatljivo djeluju u proizvođenju događaja koji će zaokupiti pažnju naroda, bez obzira na posljedice. U tu kategoriju bih svrstao i najavu SDA – kaže Simić.

Kakav je pravni domet takve apelacije pred Ustavnim sudom BiH?

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ima mogućnost da u formalnopravnom smislu podnese takav zahtjev Ustavnom sudu BiH, ali se pitam šta bi u tom slučaju bio zadatak suda. Da ocjenjuje da li je Ustav BiH usaglašen sam sa sobom, ili ne znam šta drugo?! Svi građani BiH su u istupima, pogotovo gospodina Dodika, u posljednje vrijeme saznali da u članu 1 Ustava BiH piše da se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

Drugo je pitanje suštine. Jedan takav zahtjev, bez obzira na njegovu opravdanost, da li može ili ne može da uspije, nanosi štetu BiH, remeti odnose među konstitutivnim narodima, izaziva tutrbulencije, stvara afinitete da drugi narodi pokušavaju razmišljati o svom položaju unutar BiH. To ne doprinosi nikom.

Smatram da je ovo pitanje dnevne politike, a sa druge strane odgovor SNSD-u za njihove političke stavove oko NATO i formiranja vlasti, da bi se što skuplje prodala koža.

Hipotetički, desi li se čudo da Ustavni sud BiH ospori ime Republike Srpske, šta bi bio sljedeći pravni korak?

Pravnog koraka nema. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Jedni pravni lijek bio bi podnošenje vanrednog zahtjeva za preispitivanje takve odluke. Ali, tražiti da odluku preispitaju iste sudije koje su je i donijele – apsurdno je. Tu bi nastupile političke konsekvence jer bi vjerovatno uslijedio vrlo žestok odgovor Republike Srpske u pravcu disolucije BiH.

Čini mi se vrlo opravdanim stav pojedinih političara iz RS da se inicijativa SDA može tumačiti kao poziv za disoluciju BiH. Ne bih želio da predviđam dalje, ali ovo je igra vatrom koja nikom ne treba.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U čemu je razlika ove inicijative i osporavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske?

Razlika je što se tada tražila ocjena ustavnosti zakonskog akta, konkretno Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH. Sada dolazimo u apsurdnu situaciju gdje se traži da Ustavni sud treba da ocijeni da li je Ustav BiH usaglašen sa samim sobom jer se u članu 1 eksplicitno navodi naziv Republika Srpska. Taj član se može mijenjati samo promjenom Dejtona, ali zna se kako se to radi, da je to nemoguća misija.

Šta ako SDA ime Srpske pokuša da ospori pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu? Može li se povući paralela sa slučajem „Sejdić i Finci“?

To su različite pravne situacije. Kod „Sejdić i Finci“ je tada navedeno da postoji diskrimancija i zaista je tako. Ako imate odredbe Ustava BiH koje ne dozvoljavaju Romu ili Jevreju da se kandiduju na izborima, to je diskriminacija.

Ali, ne može Sud u Strazburu, budite sigurni, da prihvati da odlučuje u ovom slučaju. Ovo je pitanje dvije ugovorne strane u Dejtonu. U Ustavu je navedeno da se BiH sastoji od Republike Srpske. To bi istovremeno značilo da Ustavni sud BiH treba da ukine član Ustava BiH. To je potpuno apsurdno. Ali, čak i u načinu na koji Ustavni sud BiH zna djelovati i raditi, mislim da ipak takav apsurd sebi ne bi mogao da dopusti.