Kultura

"KRUGOVRAT" APSOLUTNI POBJEDNICI Bugarska predstava briljirala na "Kestenburgu" (FOTO)

Nagradu “Zlatni kesten” na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta “Kestenburg 2019.” osvojila je predstava “Krugovrat“ Nacionalne akademije za teatarsku i filmsku umjetnost “Krsto Sarafov“ iz Sofije, Bugarska.

"KRUGOVRAT" APSOLUTNI POBJEDNICI Bugarska predstava briljirala na "Kestenburgu" (FOTO)
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Prema riječima predsjednika stručnog žirija, glumca Vojina Ćetkovića, glumci koji su igrali ovu predstavu pariraju profesionalcima.

Njima, kao i svim učesnicima „Kestenburga“ želim puno uspjeha u daljem životu i radu. Želim da poručim našim državama da ulažu u kulturu, jer mi smo spona između država. Mi smo spona između različitih kultura i “Kestenburg“ to dokazuje – dodao je Ćetković.

U stručnom žiriju, osim njega, bili su i Nikola Kolja Pejaković i Neda Simić-Žerajić.

Pored zlatnog dodijeljen je i “Srebrni kesten” od strane novinarskog žirija u kojem su bili Vladimir Kecmanović, Dževdet Tuzlić i Tatjana Marjanović.  Nagrada Srebrni kesten pripala je takođe predstavi “Krugovrat“, ali i ” Brozani kesten” koji dodjeljuje direkcija “Kestenburga“, na čelu sa Aleksandrom Pejakovićem direktorom Festivala.

Specijalno priznanje za oživljavanje duha tradicije dodijeljeno je Teatru “Fox” iz Južne Koreje, koji su na „Kestenburgu“ odigrali predstavu “Star”, a specijalna nagrada za pedagoški rad dodijeljena je direktorici Omladinskog teatra San Francisko, Emili Klion.