Banjaluka

KULTURNO NASLJEĐE GRADA “Lokaciju kina Kozara treba zaštititi, a ne uništavati”

Povodom rušenja starog bioskopa "Kozara" u centru grada, reagovali su i iz Helsinškog parlamenta građana, ističući da se kino nalazi se na lokalitetu koji bi se, iz perspektive istorijskog i kulturnog nasljeđa, trebao zaštititi, a ne uništavati.

KULTURNO NASLJEĐE GRADA “Lokaciju kina Kozara treba zaštititi, a ne uništavati”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Aktivisti upozoravaju da se baš na tom mjestu nalazila Viša djevojačka škola, treća po redu u BiH, otvorena 1. oktobra 1898. godine, koja predstavlja prekretnicu u opismenjavanju djevojaka i žena na ovim prostorima..

Pročitajte još

U školi se osim stranih jezika, klavira, igranja i pjevanja učilo i domaćinstvo.

Za one koji ne znaju – kino Kozara kojeg upravo uništavaju – nalazi se na lokalitetu koji bi se, iz perspektive…

Posted by Helsinški parlament građana Banja Luka on Thursday, September 17, 2020

– U fiskulturnoj dvorani ove škole odvijao se najveći od 17 veleizdajničkih procesa vođenih u Austrougrskoj monarhiji (1915). Na ovom lokalitetu održan je i prvi miting Gradskog odbora AFŽ-a (1945), a zgrada je poslije Drugog svjetskog rata pretvorena u Sabirni centar u kojem su se smještala djeca koja su ostala bez roditelja, koji su ubijeni ili nestali u ratu – ratna siročad, koja su poslije raspoređena po domovima za nezbrinutu djecu širom Krajine. Dok je trend u svijetu da se centar rastereti i prezervira, da ne pričamo o zaštiti istorijskog i kulturnog nasljeđa, oni hoće da grade zgradu – poručili su iz Helsinškog parlamenta na svom fejsbuk profilu.

Podsjetimo, na lokaciji starog kina “Kozara” planirana je gradnja višespratnice.