Hronika

"KUPIO SAM MU BIJELI SANDUK” Potresna ispovijest oca mladića koji se utopio u Grčkoj

Rade Pantić, pjevač iz mjesta Pečanica kod Požarevca, čiji se sin Stefan (19) utopio 24. avgusta na plaži Olimpik bič kod Paralije u Grčkoj rekao je da je njegov jedinac bio strastveni Zvezdaš i da je planirao da dođe na utakmicu Crvena zvezda – Jang bojs, ali ga je iznenadna smrt u tome spriječila.

"KUPIO SAM MU BIJELI SANDUK” Potresna ispovijest oca mladića koji se utopio u Grčkoj
FOTO: SCREENSHOT FACEBOOK

Volio je Zvezdu više od svega i išao je često na Marakanu. Jako mi je teško što nismo zajedno gledali utakmicu – priča ucveljeni otac, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao tužan status o Stefanovoj ljubavi prema crveno-bijelima:

– Da je moj Stefan živ, bio bi najsrećniji zbog Zvezdinog prolaska u Ligu šampiona jer je volio Zvezdu svim srcem. Vječna ti slava, sine moj, nikad neprežaljeni, počivaj mi u miru – napisao je Rade na svom profilu, dok je u drugom statusu naveo:

– Hvala Crvenoj zvezdi za prolazak dalje. Ako ima nešto na onom svijetu, moj sin je sada među anđelima i raduje se! Pobijedila je Zvezda, sine moj. Žalim što nisi sa mnom gledao utakmicu, da se zajedno smijemo i radujemo. Voli te tvoj otac, gdje god bio. Neka te anđeli čuvaju, mali moj.

Rade Pantić kaže da bi njegov sin možda bio živ da spasioci tog dana nisu štrajkovali.

– Bio je neplivač i to mu je bio prvi odlazak na more. Tog dana, pred polazak kući, popio je limunadu i rekao sestri od ujaka: “Idem još malo da se okupam, pa krećemo”. Nije ga bilo, a onda je jedan bračni par iz Mladenovca ugledao kako pluta potrbuške na vodi. Digli su uzbunu i izvukli ga na obalu. U pomoć je priskočila i medicinska sestra iz Kruševca, ali moj sin nije imao puls. Dotrčao je i jedan grčki ljekar, kao i Rus, ali mom sinu nije bilo spasa – priča neutješni otac i sa teškom mukom navodi da nije bio u stanju da ga identifikuje.

– Nisam mogao da vidim mog sina u bolnici, nisam imao snage… Unutra je ušla moja supruga Vesna. Još ne mogu da vjerujem da ga nema – kaže u ispovijesti za Alo.

Rade kaže da je Stefan završio školu za konobara i da nikada nije pio niti pušio.

– Na dan polaska na more, Stefan je žurio da džipom stigne do rampe, gdje je trebalo da uđe u autobus za Grčku. Prije toga smo morali čak da zovemo majstora da bi otvorio zaglavljena vrata na automobilu jer nije mogao da izvadi svoje stvari. Supruga i ja smo ga tada posljednji put vidjeli živog – navodi Rade.

Otac smatra da bi Stefan bio živ da grčki spasioci tog dana nisu štrajkovali.

– Utopio se ispred kućice za spasioce. Da je neko bio tamo, spasao bi ga. Hoću da tužim nadležne jer nisu uputili službe da dežuraju na obali. Nije mi do para nego do pravde. U policiji u Olimpik biču ponašali su se bahato. Samo su nam rekli da su našli tijelo. Nisu htjeli da ga prevezu u Solun, pa smo platili privatno pogrebno preduzeće – ogorčen je Rade.

On još čeka da se prevedu papiri sa grčkog na srpski, pa da tijelo svog sina doveze u Srbiju.

– Kupio sam mu bijeli sanduk jer nije bio oženjen… – rekao je na kraju Rade i zaplakao.

Roditelji na injekcijama za smirenje

Otac mladića kaže da supruga i on primaju injekcije za smirenje. Za Stefanom tuguje i njegova starija sestra, koja se zimus udala i stric Nebojša Neša Pantić, poznati harmonikaš.

– Stefana je poklopio talas dok se kupao. Ekipa hitne pomoći pokušala je da ga vrati u život, ali, nažalost, nije uspjela. Obdukcija je obavljena juče, a od papirologije zavisi hoće li Stefan danas biti dopremljen u zemlju, pa se još ne zna vrijeme sahrane – kaže otac Rade.