Svijet

KUPOVALI OKO 515.000 BARELA DNEVNO Tramp objasnio zašto je Amerika primorana da kupuje naftu od Rusije

Donald Tramp, predsjednik SAD izjavio je da je Amerika zbog demokrata koji se protive izgradnji cjevovoda za prevoz energenata primorana da kupuje naftu od Rusije.

KUPOVALI OKO 515.000 BARELA DNEVNO Tramp objasnio zašto je Amerika primorana da kupuje naftu od Rusije
FOTO: DAVID T. FOSTER III/EPA

On je to izjavio na mitingu u Nju Hempširu rekavši da cjelokupan region Nove Engleske na sjeveroistoku SAD, upravo zbog toga ima najvišu cijenu električne energije.

– U Novoj Engleskoj je struja najskuplja. A znate zašto? Jer guverner Njujorka Endrju Kuomo ne dozvoljava da se kroz gornji dio te američke države postavi cjevovod kako bi i nafta i gas prošli tuda – rekao je on.

Zatim je Tramp upitao okupljene da li su svjesni gdje države koje ulaze u sastav Nove Engleske kupuju naftu naglasivši da taj energent za njihove potrebe dolazi upravo iz Rusije.

Inače, mediji podsjećaju da su SAD prošle godine od Rusije kupovale u prosjeku oko 515.000 barela dnevno.

Istovremeno, navodi se da je ukupan uvoz ruske nafte i naftnih derivata u Ameriku iznosio oko 13,8 milijardi dolara, piše Sputnjik.

Regija Nova Engleska se sastoji od šest saveznih država: Mejn, Vermont, Nju Hempšir, Masačusets, Konektikat i Roud Ajland. Najveći grad regije, kao i njeno najveće privredno i kulturno središte je Boston.