Biznis

KUPUJU IH SAMO BALKANCI Nijemci ne znaju šta će sa dizelašima

U Njemačkoj dizel-vozila vrtoglavo gube cijenu jer mnogi gradovi ograničavaju njihovo kretanje. “Evro 5” dizeli odavno ne mogu da se prodaju, a sada je stala prodaja i “evro 6” polovnjaka.

KUPUJU IH SAMO BALKANCI Nijemci ne znaju šta će sa dizelašima
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prodavci u Njemačkoj nemaju mnogo izbora iz Sistema staro za novo dolaze novija dizel-vozila “evro 6” koja su sve jeftinija, umjesto da drže cijenu. Problem je što za njih nema ni kupaca osim onih koji dolaze sa Balkana.

Ukupno oko milion dizelaša u Njemačkoj čeka na placevima i to većinom standarda “evro 5” i “evro 6”.

– Polovan “pasat” evro 6 smo kao polovnjaka do sada prodavali za 29.000 evra, sada ga nudimo i za 21.000 evra i niko ga neće. Dalje spuštanje cijene vodi nas u veliki gubitak – navodi prodavac polovnih vozila u Njemačkoj Akaj Gund Hasan, za RTS pripremio Dragan Milutinović.

A gubitak prodavaca automobila u Njemačkoj sve je veći, mnogi od njih zbog loše situacije proglašavaju i bankrot.

– Prema našim procjenama, u rukama “hendlera” trenutno ima 350.000 dizelaša standarda “evro 5”. Tu je zarobljeno više od pet milijardi evra. Oni na kupce čekaju u prosjeku 106 dana, svaki dan trgovce svaki automobil košta 28 evra po danu – ističe Urlih Kendler iz Udruženja prodavaca.

Nije tajna da su najveći kupci ovih automobila Srbi, Hrvati, Bugari i Makedonci.

Hrvati su prošle godine, iako su kupili 30.000 novih automobila, pazarili i 10.000 novijih polovnjaka, sličan odmjer imaju i ostale balkanske države.

Kod nas je trend sasvim suprotan, mi i dalje uvozimo “evro 3” vozila, dok novijih dizelaša ima samo 15 odsto.

Pojedine fabrike ukinule su proizvodnju dizela, a prva je to prije skoro dvije godine uradila “Tojota”, tako da se ocjenjuje da će ona imati nove kupce, ali i manji gubitak.