Društvo

KUPUJU SAMO NEOPHODNO Poskupljenja duboko zavukla ruku u džep višečlanih porodica

Višečlanim porodicama u Srpskoj posebnu glavobolju zadaju učestala poskupljenja, s obzirom na to da većina njih ionako muku muči s malim primanjima, pa svojim mališanima mnogo šta moraju da uskrate.

KUPUJU SAMO NEOPHODNO Poskupljenja duboko zavukla ruku u džep višečlanih porodica
Foto: Shutterstock

Posebno ih je zabrinulo najavljeno poskupljenje struje za domaćinstva, koje će, kako poručuju, zakačiti i veliku većinu porodica koje podižu troje, četvoro i više djece.

Poručuju da je stavljanje limita na 500 kilovata van svake pameti, s obzirom na to da mnoga domaćinstva, koja struju ne koriste ni za kakav luksuz, troše i do 1.000 kilovat-časova mjesečno.

To potvrđuju i u Udruženju roditelja četvoro i više djece RS „Četiri plus“, iz kojeg poručuju da je poskupljenje struje, bazirano na potrošnji, neviđeni bezobrazluk koji će unazadati standard velike većine građana.

Moje domaćinstvo, konkretno, mjesečno potroši oko 1.000 kilovata, iako se maksimalno trudimo da struju trošimo racionalno. Tako se, uostalom, ponaša i većina porodica u RS, posebno one koje imaju više djece. Uprkos tome, rijetki su oni koji potrošnju mogu svesti na pomenuti limit, što znači da će poskupljenje zakačiti većinu domaćinstava. Dok mi tražimo umanjenje režijskih troškova, da bi se olakšao položaj višečlanih porodica, vlast nam šalje poskupljenje struje. Ovo mnoge roditelje čini nespokojnim jer će dodatno ugroziti njihove ionako skromne kućne budžete – ističe za predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

Pročitajte još

Zato ne čudi što mnoge porodice koje su ovom društvu, čija je najveća prijetnja slab natalitet, dale četvoro, petoro i više djece, uveliko razmišljaju da sve napuste i odu u inostranstvo.

– Svi pričaju o natalitetu, ali slabo šta se radi da se onima koji imaju više djece pomogne. Neke od značajnijih mjera bile bi da pravo na dodatak od najmanje 100 KM ima svako dijete, te da se majkama koje ne rade ili koje rade, a to žele, omogući odlazak u penziju – kaže Radovanović.

Profesor Ranko Punoš iz Bijeljine, koji je sa suprugom Radmilom othranio i iškolovao četiri sina, naglašava da poboljšanje položaja višečlanih porodica mora da bude prioritet vlasti, resornih ministarstva, ali i lokalne zajednice.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Ranko Punoš

– Međutim, danas samo slušate kako poskupljuje struja, voda, hrana, dok u mnogim porodicama radi jedno ili nijedno.  A pričamo o natalitetu i očuvanju demografske slike – kaže Punoš.

Mirjana Kurajica, majka osmoro djece iz Trebinja, ističe da su poskupljenja veliki problem, te da se muži i ona snalaze kako znaju i  umiju da prehrane i odgoje svoje mališane.

– Bavimo se i poljoprivredom, stalno nešto radimo. Takođe, nacionalna penzija bila bi pravo rješenje za sve majke koje imaju više djece. Ja jesam zaposlena, ali bi to značila mnogo, jer ne znam kako ostaviti malu djecu kad počnem raditi – kaže Mirjana.

Majka četvoro djece iz Istočnog Sarajeva Maja Kenjić ističe da je posebno teško kada treba više djece spremiti za školu, jer su tada izdaci najveći.

– Zbog cijena koje svakodnevno skaču teško je živjeti samo od plata, pa čak i ako su oba roditelja zaposlena. Ipak, nadamo se da će se stanje u našoj državi popraviti, što bi mladima olakšalo život i zadržalo ih u RS – naglašava Maja.

Snežana Nikolić (42) iz Prijedora, koja ima petoro dece, kaže da njena porodica živi od jedne plate.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

– Kupujemo ono što moramo, ne pušimo, ne trošimo alkohol, ne rasipamo se. Imamo na selu plastenik, a uhranimo i svinje. Hvala bogu, nismo u tako lošoj situaciji, ali svaka pomoć od države, rodbine, prijatelja dobro dođe. Imamo jednu platu, jer samo suprug radi, i primamo dodatak za djecu od 160 KM. Nije ni naša država jaka, tako da je dobro i ovo što dobijamo. Ali, ako bi to bilo više, barem oko 400 KM, bilo bi odlično. To bi podstaklo na rađanje većeg broja djece – kaže Snežana.

Uvijek nešto fali, jer je sve preskupo

Slavica Tufekdžić iz Brčkog ima šestoro djece od kojih najstarije ima 19 i po godina, a najmlađe 16 mjeseci.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Uvijek nekom nešto fali, ali se trudimo da im obezbijedimo što je najvažnije. Imaju sve što im je neophodno, hranu, odjeću, obuću, sve što treba za školu. Međutim, cijene su iz dana u dan sve veće, a najviše novca odlazi na hranu. Svaki dan se potroši 10 do 20 KM a da, praktično, ništa niste kupili. U odnosu na naša primanja, cijene su zaista previsoke. Navešću samo pelene koje su kod nas tri puta skuplje nego u inostranstvu, gdje ljudi zarađuju mnogo više – kaže Slavica.

Dodaje da bi nacionalna penzija njenoj porodici značila mnogo, jer trenutno žive od jedne plate koju zaradi otac Zoran, te dječjeg doplatka.

– Ipak, ne vjerujem da će se to desiti, jer se uglavnom samo priča o tome kako nam treba olakšati, ali se malo šta mijenja – kaže Slavica.