Svijet

KURC JASAN U OBRAĆANJU U UN "Covid-19 pokazao koliko zavisimo jedni od drugih"

Pandemija korona virusa je na dramatičan način pokazala koliko zvisimo jedni od drugih, istakao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

KURC JASAN U OBRAĆANJU U UN "Covid-19 pokazao koliko zavisimo jedni od drugih"
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Kurc je, u video poruci na obilježavanju 75. godišnjice potpisivanja Povelje UN uoči Generalne skupštine UN, naglasio da nijedna zemlja sama ne može da se bori protiv pandemije ili rešava druge globalne izazove.

On je istakao da je zbog toga važna međunarodna saradnja u okviru UN.

– UN su nastale na osnovama pepela i razaranja Drugog svjetskog rata – podsetio je Kurc.

Od tada, kaže da je bilo 75 godina angažovanja za multilateralizam koje je dovelo do zapaženih uspeha na koje svi mogu biti ponosni.

Kao primer Kurc je naveo snažan sistem zaštite ljudskih prava, obezbeđivanje mira, međunarodnu arhitekturu razoružanja, Agendu 2030. i ciljeve održivog razvoja, te i liderstvo u borbi protiv klimatskih promena.

Kao jedan od mladih lidera, kazao je, da se raduje da se generalni sekretar UN Antonio Gutereš skoncentrisao na pitanje kako mladi vide budućnost svetske organizacije.

– Mlada generacija je ta koja će obilježiti multilateralni red budućnosti – podvukao je on.

Kurc je podsjetio da je ova godina, vezano za odnos sa UN, posebna godina jubileja za Austriju.

Podsjetio je da je prije 65 godina Austrija pristupila UN, i da je sada 60 godina od kada je Austrija dala prvi put doprinos u mirovnim ooperacijama, te i 40 godina od kada je Beč postao treće od četiri sjedišta svjetske organizacije.

Austrija, kako je podvukao, ostaje angažovani borac za UN i djelotvornu međunarodnu saradnju.

– Ponosni smo na doprinos koji smo do sada pružili i stojimo na raspolaganju da podržimo sve napore kako bi UN ostale spremne i narednih 75 godina – poručio je Kurc.