Svijet

KURC ŽELI OŠTRIJE MJERE Ogroman priliv virusa korona iz Hrvatske

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da na granicama želi strože kontrole povratnika s ljetovanja, jer je ogroman priliv virusa korona iz Hrvatske.

KURC ŽELI OŠTRIJE MJERE Ogroman priliv virusa korona iz Hrvatske
FOTO: CHRISTIAN BRUNA / EPA

Sadašnje brojke su zabrinjavajuće. Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo virus bez uvođenja novih sveobuhvatnih zabrana – rekao je Kurc.

On je dodao da povećanje nije iznenađujuće s obzirom na to da su u toku godišnji odmori.

Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske od ponedjeljka će morati da pokažu negativan test na virus korona ili da se u roku od 48 časova podvrgnu testiranju.

Hrvatska je ponovo uvrštena na listu rizičnih zemalja nakon vijesti o rekordnom broju novozaraženih virusom korona, a odluku o tome donijela je austrijska Vlada.

Rizična područja obuhvataju kontinentalni dio Španije i zemlje zapadnog Balkana, kao i Bugarsku, Rumuniju, Rusiju, Švedsku i SAD.

Nakon boravka u jednom od oko 30 rizičnih područja ljudi moraju imati negativan test na virus korona koji nije stariji od 72 časa ili moraju u desetodnevni karantin.

Austrijski mediji javljaju da su mnogi njihovi građani odlučili da ognorši upozorenje Vlade te su se zaputili na godišnji odmor u Hrvatsku.

Na ulazu u Sloveniju iz Austrije kod tunela Karavanke danas prijepodne čekalo se i do tri sata. U ranim poslijepodnevnim časovima kolona je bila duga čak 17 kilometara.

Pročitajte još

Prema informacijama austrijskog Ministarstva spoljnih poslova, u Hrvatskoj se zvanično na odmoru nalazi oko 3.000 austrijskih državljanina. Vlasti istovremeno smatraju da je ova brojka višestruko veća.

– Mi polazimo od toga da se u Hrvatskoj nalazi mnogo veći broj austrijskih državljana – navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Austriji je danas zabilježeno gotovo 230 novozaraženih, a dan ranije bilo ih je 282.

Od početka epidemije pozitivno na virus korona bilo je nešto više od 23.000 osoba.